Wethouder Van der Meij scheert schaap

De gemeente Rijswijk heeft de goede weg ingeslagen om met schapen de bereklauw te lijf te gaan. De plant bereklauw komt veel in Nederland voor. Probleem is dat deze plant zorgt voor hun irritaties en ontstekingen. Als één van de eerste gemeenten in Nederland kiest Rijswijk voor een milieuvriendelijke manier om deze Bereklauw te lijf te gaan. Ze zet 250 schapen in. Wethouder Ronald van der Meij was er woensdag 22 juli bij en hielp gelijk een schaap af van haar warme vacht….. Steeds vaker dringt het begrip om bij bestrijding niet meer direct te kiezen voor vergif. Iedereen kent de bereklauw en haar vervelende bijwerkingen. Kom je ermee in aanraking dan krijg je er last van. Dat varieert van huisirritatie tot huidontstekingen.
Schapen hebben daar geen last van én zijn bijzonder gek op bereklauw op het menu. Dat werd woensdag 22 juli weer eens heel duidelijk toen schaapsherder Marlous van de Drift met haar honden Dex en Su en 250 schapen bij de groenstrook aan de Tubasingel aankwam. Als een stel kinderen die door de poort van de Efteling gaan, zo holden de schapen af op de bereklauw. Binnen een paar minuten was er niets meer over.

Martin Oostland heeft inmiddels 7 schappskuddes die worden ingezet door gemeenten. “In Pijnacker-Nootdorp, Vlaardingen, Leidschendam-Voorburg, Delft, Cappel aan de IJssel en in Rotterdam hebben we er zelfs drie. En het werkt goed. Dat kan je zien in het Elsenburgerbos. Om de zes weken komen we langs met de kudde om de bereklauw te laten verdwijnen in de magen van de schapen. De bereklauw groeit wel steeds opnieuw op, maar wel steeds beperkter. In het Elsenburgersbos hebben we de bereklauw onder controle”.

We zijn gestart met begrazingswerk in het Balijbos te Zoetermeer. Sinds die tijd zijn er veel opdrachtgevers bij gekomen. De kudde zetten we 2 tot 4 keer per jaar in en bezoeken de terreinen al naar gelang de behoefte aan intensiteit van beheer. Het rondtrekken van een kudde langs een aantal natuurgebieden is vrij uniek in dit land en wordt door ecologen als erg waardevol gekenschetst”.

Voor de aanwezige kinderen gaf schaapsherder Marlous ook een demonstratie schapenscheren en schapendrijven. “Voor de kinderen is het leuk om dat te zien en ze leren ervan. In de herfst hebben we met de scholen er ook een project over gedaan”, vertelt wethouder Ronald van der Meij, nadat hij ook zelf de tondeuse heeft gehanteerd.