Groen licht voor start bouw tweede fase Huis van de Stad

In de raadsvergadering van dinsdag 12 oktober is besloten dat de bouw van het Huis van de Stad kan doorgaan. Er werd een investeringsbudget goedgekeurd van €13,755 miljoen voor de tweede en laatste fase van de bouw. Het plan kreeg in de gemeenteraad 4 stemmen tegen en 25 voor. In het Huis van de Stad zal de gemeentelijke organisatie terugkomen en daarnaast zullen Trias, de Bibliotheek aan de Vliet en Stichting Welzijn Rijswijk er gehuisvest worden. Ook kan er straks weer getrouwd worden en komt er een horecavoorziening.

Luchtig debat
Er werd een debat gevoerd waarin de nodige grappen onderling gemaakt werden. Er waren soms ook kritische woorden, maar uiteindelijk stemde een meerderheid wel voor. Er werd in het debat onder andere aangehaald dat het zonde zou zijn om de initiële 18 miljoen investering weg te gooien als je nu niet verder gaat. De overschrijding van het budget heeft nu grotendeels te maken met de marktwerking. De kosten om te bouwen zijn enorm gestegen nadat er een budget is vastgesteld.

Wethouder wederom trots
Wethouder Björn Lugthart: “Deze week is een belangrijke stap gezet. We kunnen verder met de realisatie van het Huis van de Stad. Er is de afgelopen periode enorm veel werk verzet om te komen waar we nu zijn. Ik ben heel trots dat het nu eindelijk zo ver is! Nog even en dan gaan de deuren open van het Huis van de Stad. De plek die weer een herkenningspunt van Rijswijk wordt, hét ontmoetingscentrum van de stad, het kloppend hart van Rijswijk. Een plek waar iedere inwoner en bezoeker zich thuis voelt. De plek ook waar veel Rijswijkers dierbare herinneringen aan hebben en waar binnenkort weer de eerste huwelijken voltrokken zullen worden.”

Inzet extra budget
In de tweede fase worden de etages verbouwd en gereed gemaakt voor de gemeentelijke organisatie. Met het beschikbaar stellen van het budget kan de gemeente nu beginnen met het gunningstraject, waarbij een aannemingscombinatie zal worden aangesteld om de ontwerp- en bouwwerkzaamheden uit te voeren. Naar verwachting zal de opdracht begin november van dit jaar verleend kunnen worden. Vervolgens zal gestart worden met de ontwerpwerkzaamheden en de bouwwerkzaamheden. Deze starten volgens de huidige planning in maart 2022 en zullen naar verwachting in april 2023 zijn afgerond.