Protestacties tegen Apenhel in Rijswijk

Vanaf vandaag tot en met vrijdag 10 juli zal een groep dierenvrienden van EDEV – Een DIER Een VRIEND ‘ochtends en ’s middags voor de poort van Europa’s grootste apenlaboratorium (BPRC) aan de Lange Kleiweg in Rijswijk protesteren met protestborden en spandoeken voor de vrijheid van de meer dan 1500 apen die daar ingezet worden voor experimenten. EDEV vindt net als vele volksvertegenwoordigers dat het apenlaboratorium nu eindelijk dicht moet.
In 2002 werd, door de campagne ‘De apenhel van Rijswijk’ van EDEV, een verbod op het gebruik van mensapen ingesteld, waarmee de chimpansees uit het laboratorium vrijkwamen en ondergebracht werden bij stichting AAP.

EDEV voert sinds haar oprichting in 1998 al campagne om het apenmartelcentrum te laten sluiten, met als voorlopig hoogtepunt een nationaal verbod op experimenten op mensapen, met de vrijheid van de chimpansees uit het BPRC tot gevolg. Meer dan 1500 apen zitten nu nog opgesloten in de ‘Apenhel van Rijswijk’ voor wie EDEV de campagne sinds twee jaar weer voortzet.

“Het BPRC ontvangt al jaren miljoenen subsidie, maar na de uitgebreide politieke lobby zijn ze tot de conclusie gekomen dat werkelijk niemand wist wat er eigenlijk gebeurt daar binnen!

Het BPRC: “Wij kunnen vertellen dat ze bijvoorbeeld al 30 jaar experimenteren op apen om een medicijn voor bijvoorbeeld Malaria te vinden, maar beloofde successen blijven al jaren uit.” aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van EDEV. “Dan wordt het toch hoog tijd om te stoppen met dierproeven en over te stappen op wetenschapelijk onderzoek, dus zonder het gebruik van dieren.” Wereldwijd stoppen steeds meer dierproefnemers met het doen van dierproeven, vanwege de wetenschappelijke onjuistheid, waarna zij gaan publiceren dat dierproeven niet werken.

EDEV is een actieve organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren. De werkwijze van EDEV kenmerkt zich door het in de publiciteit brengen van dierenmishandeling en deze op alle mogelijke legale wijzen te bestrijden.