Geen opvang voor minderjarige vreemdelingen in Rijswijks hotel

Een verhitte discussie tijdens de raadsvergadering dinsdag in het Huis van de Stad. Er werd opnieuw gediscussieerd over de opvang van asielzoekers in Rijswijk. De mening van de partijen lagen deels uit elkaar. Dat de minderjarige vreemdelingen onderdak nodig hebben is voor velen geen hogere wiskunde, maar moet dit in Rijswijk of is het tijd voor andere gemeenten om de verantwoordelijkheid te nemen? Na een debat van enkele uren stemde de meerderheid van de raad tegen het voorstel.

Opvang minderjarige vreemdelingen
Concreet heeft het COA gevraagd of er 50 minderjarige vreemdelingen opgevangen kunnen worden in het Best Western Hotel. Hier werd eerder ook al een dergelijke groep opgevangen. In de vergadering van oktober kon een voorstel om asielzoekers op te vangen geen meerderheid genieten. GroenLinks verzocht de wethouder om zo snel mogelijk een raadsvoorstel op te stellen. Meerdere leden van verschillende partijen geven namelijk aan dat ze het gevoel hebben te snel te moeten besluiten over een belangrijke motie. Dit voorstel is nu gemaakt door wethouder Gijs van Malsen en dit lag vanavond voor bij de raad.

Pijnpunt over half miljoen extra kosten voor gemeente
Er zit een pijnpunt bij de raad over een kwestie die eerder speelde. In juni 2023 werd namelijk duidelijk dat de gemeente 500.000 euro extra kosten heeft moeten maken voor de opvang van asielzoekers. Dit kwam omdat een groep asielzoekers weigerde het Best Western Hotel te verlaten. Gedurende deze periode, heeft de gemeente met succes een kort geding tegen hen aangespannen. Door de verlengde verblijfsduur van bijna alle statushouders in het hotel, liepen de kosten naar verwachting op tot maar liefst 500.000 euro hoger dan het bedrag dat de gemeente hiervoor heeft ontvangen.

Verwarring over uitspraken wethouder
Tijdens de vergadering was er een fel debat. Er ontstond ook de nodige verwarring over uitspraken van wethouder van Malsen. Het COA zou namelijk bereid zijn om (een deel van) de 500.000 euro te vergoeden als er nu opvang voor asielzoekers in Rijswijk wordt toegezegd. Dit viel bij verschillende partijen niet goed. Er werd zelfs gesproken over ‘pure chantage.’ door Marc Weterings van Rijswijks Belang. Wil van Nunen van PvdA gaf echter aan dat de koppeling tussen een vergoeding van de 500.000 euro en de opvang van vreemdelingen los staat van elkaar en in de discussie aan elkaar gekoppeld is.

Wethouder overleeft motie van treurnis
Er werd een motie van treurnis richting de wethouder door Rijswijks Belang ingediend omdat ze deze gang van zaken als onbehoorlijk bestuur kwalificeren. Deze motie werd uiteindelijk ingetrokken nadat op verzoek van Ed Braam van Beter voor Rijwijk burgemeester Huri Sahin het dossier gaat ondersteunen.