Zeer zeldzame eikelmuis gespot in Rijswijk

In de Rijswijkse buurt Pasgeld is bij tuinvereniging De Schoffel de zeer zeldzame eikelmuis gespot, meldt Natuurlijk Delfland. De eikelmuis is een klein muisje met witte strepen op de flanken en een betrekkelijke korte staart.

Bijzondere natuur
‘Veel Rijswijkers zullen zich er niet van bewust zijn, maar Rijswijk heeft in het Landschapspark Pasgeld een heel bijzonder stukje natuur. De twee enige andere vergelijkbare plekken in Nederland zijn het Savelsbos en de Bemelerberg in Zuid-Limburg,’ aldus Natuurlijk Delfland. De Rijswijkse populatie van de eikelmuis is een paar jaar geleden naar deze plekkenZuid-Limburg overgebracht, waar de diertjes het heel goed doen. Nu blijkt dat er waarschijnlijk eikelmuizen in Rijswijk zijn overgebleven.

Melden
Natuurlijk Delfland heeft de volkstuinverenigingen gevraagd om waarnemingen van de eikelmuis te melden: ‘Het zijn schuwe dieren. Je ziet ze niet makkelijk. Kijk in de avondschemering of een eekhoornachtig diertje in het struweel rondloopt. De eikelmuis komt niet alleen voor op de volkstuinen. Ook in het gebied er omheen, in het Wilhelminapark, Elsenburgerbos of de TNO-locatie kunnen ze voorkomen. Zoek de eikelmuis en meld de waarnemingen bij natuurdelfland@knnv.nl.’