Werk aan openbare verlichting gaat maandag weer beginnen

De gemeente begint maandag 30 april weer met het vervangen van schakelkasten voor de openbare verlichting. Het werk lag sinds vorig najaar stil om inwoners in de donkere maanden overlast van uitvallende straatverlichting te besparen.

Er waren 1500 storingen per jaarHet college van B&W besloot in 2016 om de schakelkasten voor de straatverlichting te vervangen door modernere exemplaren. De reden was dat de gemeente elk jaar met zo’n vijftienhonderd storingen te kampen had. Deze operatie had in sommige straten en buurten het soms langdurig uitvallen van de straatverlichting tot gevolg. De reden is de slechte toestand van het onderliggende kabelnetwerk. Een netwerk gaat gemiddeld veertig jaar mee, maar bijna de helft van het Rijswijkse kabelnet is ouder. In een aantal wijken, zoals Cromvliet, Leeuwendaal en Oud Rijswijk, is het zelfs ouder dan zestig jaar. Van de in totaal 120 kasten moeten er 26 nog worden aangesloten. De verwachting is dat dit een half jaar gaat duren.

Ook kabelnet wordt aangepakt
De gemeente vervangt niet alleen de schakelkasten, maar neemt ook andere maatregelen om de openbare verlichting te verbeteren. Vorig jaar heeft het college het Beheerplan Openbare Verlichting 2018 – 2021 vastgesteld, waardoor de komende jaren extra geld beschikbaar is voor het vervangen van het verouderde kabelnetwerk. Enkele maatregelen uit dat beheerplan:

  • per jaar zeven kilometer aan kabels vervangen;
  • jaarbudget voor beheer en onderhoud voor de openbare verlichting stijgt met ruim twee ton naar 315.000 euro;
  • ieder jaar is 468.000 euro beschikbaar voor investeringen in de openbare verlichting (onder meer vervangen lantaarnpalen, armatuur en voedingskasten).

Uitgevallen straatverlichting melden
Inwoners en ondernemers die uitgevallen straatverlichting willen melden, kunnen dit doen via het Klantcontactcenter van de gemeente 14 070, via een app (Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.beheervisie.burgerapp&hl=nl

iOs: https://itunes.apple.com/nl/app/mijngemeente-app/id561431663?mt=8) of via stadhuis@rijswijk.nl  .