[VIDEO] Zwembad de put ontstond door overlast van kwajongens

Rijswijk.tv beschikt over een groot archief van beelden die de geschiedenis van Rijswijk laten zien. De beelden staan op oude banden die wij aan het digitaliseren zijn met steun van onder andere het Prins Bernhardfonds.

Recreatie in Rijswijk
Vandaag blikken we terug naar juni 1990. Drievliet stond nog op Rijswijks grondgebied. Toen al kwamen er honderdduizenden mensen per jaar naar het park. Ook zien we het Wilhelminapark dat toen pas vier jaar geopend was. Tot slot vertelt de toenmalige VVD-wethouder Hans Vrind over het ontstaan van zwembad de Put.

Zwembad de Put
Veel Rijswijkers gaan elk jaar zwemmen in Zwembad de Put. Maar hoe is dat gebied ontstaan? In de jaren 10 van de vorige eeuw werd het gebied gekocht om zand te winnen voor de aanleg van de Haagse Spoorwijk. Het was dus helemaal niet bedoeld om er een recreatiegebied van te maken.

Kwajongens hingen in het gebied
De groeve die door de zandwinning ontstond liep in een nacht vol met water. De jonkheer die het gebied beheerde had destijds last van kwajongens die in het gebied rondhingen. De jonkheer gaf ze een stuk van het water als ze een zwemvereniging zouden oprichten. Tot op de dag van vandaag is het gebied nog steeds in handen van vrijwilligers en onderhouden zij jaarlijks die recreatiegebied.