[VIDEO] Statement burgemeester Bezuijen over nieuwe maatregelen

Het werkelijke aantal besmettingen ligt ongetwijfeld hoger, maar in Rijswijk hebben we op dit moment 11 inwoners bij wie het Coronavirus officieel is vastgesteld. Ik wil iedereen die ziek is of voor een zieke zorgt een hart onder de riem steken: zorg goed voor elkaar en ik hoop dat u snel weer opknapt. Rijswijk leeft met u mee.

Strengere maatregelen
Om de verspreiding van het Coronavirus te beperken heeft het kabinet begin deze week strengere maatregelen afgekondigd. Ik constateer dat deze maatregelen in Rijswijk over het algemeen goed worden nageleefd. Dat neemt niet weg dat we er scherp op moeten blijven toezien.

Nieuwe noodverordening
Sinds donderdag is daarom in de regio een nieuwe noodverordening van kracht. Door deze noodverordening hebben we meer bevoegdheden om op te treden als mensen zich niet aan de maatregelen houden. Bijvoorbeeld door te beboeten als mensen in groepen over straat lopen, als winkels de voorschriften niet naleven of als mensen geen 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

Handhaving opgeschaald
Ook in Rijswijk is de inzet van politie en gemeentelijke handhavingsdienst opgeschaald om intensiever te kunnen controleren. Dat doen we vooral op die plaatsen waarvan we weten dat er meer mensen aanwezig zijn, zoals in winkelgebieden en in parken. Onze agenten en handhavers zullen in eerste instantie waarschuwen, maar als dat niet voldoende blijkt dan schromen ze niet om boetes uit te delen. Ik hoop uiteraard dat het niet zover hoeft te komen en roep iedereen nogmaals op: gebruik je gezond verstand en hou je aan de regels.

Grote waardering voor inzet
Daarnaast roep ik ook op om respectvol te zijn naar onze medewerkers en alle aanwijzingen op te volgen. Ze lopen niet over straat omdat ze dat leuk vinden, maar omdat hun aanwezigheid essentieel deel uitmaakt van de bestrijding van het Coronavirus. Ik heb grote waardering voor hun inzet. Dat geldt ook voor alle andere medewerkers met cruciale beroepen die zich op dit moment keihard inzetten om onze samenleving nog enigszins draaiende te houden. Dank daarvoor!

Zaterdagmarkt gaat door
Bij de gemeente krijgen we veel vragen over de traditionele zaterdagmarkt in oud Rijswijk. Kan deze wel doorgaan? Het antwoord is ja, de markt gaat door, maar we hebben wel extra maatregelen getroffen. Zo hangt bij elke kraam een waarschuwingsbord om 1,5 meter afstand te houden. En er lopen meer handhavers rond om hierop toe te zien. Zolang de bezoekers zich aan de regels houden blijft de markt open. Maar als dat niet het geval is, zullen we ook hier niet schromen om in te grijpen en de markt stil te leggen of de komende weken niet door te laten gaan.

Voor de meest actuele informatie over alle Corona-maatregelen kunnen inwoners en ondernemers  altijd terecht op onze website