[VIDEO] Start herontwikkeling Bogaard Stadscentrum: indrukwekkend en toekomstgericht

Op vrijdag 30 september 2022 hebben Sterpassage Rijswijk CV (een samenwerking van 3W projects en AT Capital) en Gemeente Rijswijk een groot project feestelijk ingeluid: het begin van de herontwikkeling van de Sterpassage in Bogaard Stadscentrum. Wethouder Armand van de Laar en 3W real estate’s Jaco van Vliet onthulden hierbij een aandenken aan de Sterpassage – in duurzame vorm: een circulaire bank gemaakt van metaal dat is vrijgekomen tijdens de sloop van het voormalig winkelcentrum.

Duurzaam slopen
Het winkelcentrum Sterpassage wordt gesloopt voorafgaand aan de realisatie van The Orchard – er moet ruimte gemaakt worden. Tijdens de sloop zal er extra aandacht worden besteed aan duurzaamheid, voornamelijk in de vorm van het hergebruik van vrijgekomen materialen. Begin 2023 zullen de sloopwerkzaamheden worden afgerond. Een voorbeeld van dit duurzame hergebruik is zitting en leuning van de onthulde circulaire bank: deze hebben een eerder leven gehad als onderdeel van de loopbrug in de Pr. Johan Friso Promenade.

Een bijzondere bank
Sprekend over deze bank: hij is ontworpen en gemaakt in de TalentHub van Level 5, een organisatie met sociale impact circulaire producten worden ontwikkeld en gemaakt van oude materialen zoals hout en beton. Deze werd – namens aannemer ERA Contour, sloopaannemer Bnext.nl, ontwikkelaar 3W real estate en AT Capital – aangeboden aan Bogaard Stadscentrum. Dit gebeurde afgelopen vrijdag.

Bogaard Stadscentrum wordt vernieuwd
Het idee voor de toekomstige ontwikkeling van Bogaard Stadscentrum is concreet en optimistisch: het wordt ontwikkeld tot een  toekomstbestendig maar toch eigentijds stadscentrum dat veelzijdig en van alle gemakken voorzien is. “Decennialang was dit deel, de ‘oude’ Sterpassage, van de Bogaard een kenmerkende plek voor vele bezoekers uit het hele land,” zegt Wethouder Armand van de Laar. “Velen hebben hieraan een herinnering opgebouwd. Maar het was erg verouderd en leegstaande panden maakten het ook niet meer een aantrekkelijk gebied. Vandaag is daarom een belangrijke stap gezet in de transformatie van het Bogaard stadscentrum van enkel winkelruimtes naar woonwerk-gebied. Met de start van het woonproject ‘the Orchard’ wordt de Bogaard steeds meer een stedelijk centrum dat zeer goed bereikbaar is met fiets en openbaar vervoer en waar straks mensen wonen en winkelen in een groene omgeving.” Het openbare gebied in en rondom Bogaard Stadscentrum zal opnieuw worden aangelegd door de gemeente Rijswijk. Hierbij zal rekening gehouden worden met klimaatadaptatie, biodiversiteit en vergroening – zeer duurzaam en belangrijk voor de toekomst van de stad.

Trots
Jaco Meuwissen, 3W real estate: “We zijn er trots op dat The Orchard wordt gebruikt als voorbeeldproject in het kader van winkeltransformatie, verduurzaming en de grote woningbouwopgave waar we in Nederland voor staan. Een prestatie die is bereikt door een heldere ambitie en goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Ons doel is een prettige leefomgeving te creëren waar de toekomstige bewoners elkaar kunnen ontmoeten, comfortabel kunnen wonen en gezellig kunnen winkelen.”

The Orchard I & II 
Naast een vergroening en herinrichting van de openbare ruimte draagt het project bij aan het reduceren van het woningtekort in de regio Haaglanden – omdat het ruim 500 appartementen biedt. The Orchard I is ontworpen door de Zwarte Hond uit Rotterdam. Het gebouw biedt ruimte aan meer dan 400 appartementen, 200 parkeerplaatsen en 1000 fietsparkeerplaatsen. Er zijn twee woontorens van verschillende hoogten voorzien op de 4-laagse plint met daarop ook winkels en een groene daktuin. The Orchard II is ontworpen door BARCODE Architects, ook uit Rotterdam. Deze biedt ruimte aan meer dan 100 appartementen en 300 fietsparkeerplaatsen. Hij is gelegen aan een nieuw plein van ruimte is voor de terrassen van de horecagelegenheden die in de plint zitten. Vanaf de eerste verdieping verrijst een woonblok dat ‘verjongt’ naarmate meer hoogte wordt bereikt.

Conclusie
De omgeving van Bogaard Stadscentrum zal grootschalig veranderd worden – op een mooie manier en met oog op de toekomst.