Verduurzaming aan de Hammerskjöldlaan in Rijswijk

De meeste mensen valt gelijk iets op als ze langs het flatgebouw aan het einde van de Hammerskjöldlaan in Rijswijk lopen. Namelijk dat er flink wordt verbouwd. Dit gebouw ondergaat momenteel een grote duurzame renovatie.

Duurzame renovatie
De grote hijskraan, containers en de opgestapelde deuren en kozijnen voor de deur zijn niet te missen in de straat. Dit gebouw zit in de laatste fase van de duurzame renovatie. Het dak is geïsoleerd, de kozijnen zijn vernieuwd, er is triple glas geplaatst en de kopgevels zijn aangepakt. Maar de renovatie ging helaas niet zonder uitdagingen. Wat wel opvallend was dat onder de bewoners een groot gevoel van eenheid en saamhorigheid ontstond.

Vragen en twijfels over renovatie
In 2017 kwamen Marja Wijnties en Diana Schippers in het bestuur van de VvE Trygvelie. Zij kregen aan het begin van de renovatie veel vragen en twijfels van de bewoners, vertelt Diana: “Bewoners hadden in het begin hun vragen en twijfels. Het aanvragen van vergunningen, de doorlooptijden die daaraan verbonden zijn en de bezwaartermijnen die daar dan weer aanhangen. We hadden ook vleermuizen in het gebouw, daar moest ook van alles voor geregeld worden. In totaal zijn we met de flora en fauna ook wel twee jaar bezig geweest.”

“Het proces werd daarnaast gecompliceerd door de coronapandemie. Dit zorgde voor vertraging en hogere kosten waardoor we keuzes moesten maken binnen de budgetten die we hadden. Aan de andere kant gaf het ons ook de tijd om beslissingen grondiger te overwegen en de betrokkenheid van bewoners te vergroten. Dat leidde uiteindelijk tot een groter begrip van de noodzaak van verduurzaming en de voordelen die het zou opleveren,” legt Marja uit.

Van 28 oktober tot 4 november vindt de Duurzame Huizen Route plaats. Tijdens deze week is er de mogelijkheid om een duurzaam huis te bezoeken. Kijk voor meer informatie op: https://duurzamehuizenroute.nl/