Toekomst Don Bosco onzeker door einde huurcontract   

Afgelopen zomer vierde stichting Don Bosco Rijswijk nog hun zeventigjarig bestaan. Recentelijk is de feeststemming echter omgeslagen doordat het huurcontract aan het Julialaantje niet verlengd zal worden. De bestuur van de stichting zegt zich overvallen te voelen door dit besluit.

Don Bosco
Stichting Don Bosco kent een lange en rijke geschiedenis en is al zeven decennia gevestigd aan het Julianalaantje. De organisatie heeft als doel om (kwetsbare) jongeren te helpen en voor te bereiden op deelname aan de maatschappij. Ze organiseren tal van activiteiten, zoals bijvoorbeeld het vakantiebos. Met een programma waar kinderen en jongeren vijf dagen in de week na school kunnen spelen en een samenwerking met twee basisscholen voor tussenschoolse opvang telt het jeugdcentrum een opkomst van 80.000 deelnames per jaar. Ook biedt Don Bosco ruimte aan maatschappelijke organisaties als de muziekschool, dansstudio, theatervereniging, orkesten, kinderopvang, een Roemeense en Thaise school.

Huurcontract
De eigenaar van het pand aan het Julialaantje heeft aangegeven het aflopende huurcontract niet wenst te verlengen. Dit huurcontract loopt af op 31 augustus 2024. Het bestuur van de stichting zegt te zijn “overvallen door dit onverwachte besluit.”

“De basis van Don Bosco Rijswijk is goed op orde. We waren net bezig met plannen voor de lange termijn toen we verrast werden door het besluit van de verhuurder het contract niet te verlengen. Zonder plek om ons werk te doen kunnen we niet verder. Daarom is onze hoop gericht op gemeenten en sympathisanten om ons te helpen ons werk voor te zetten; hopelijk op de huidige plek en als het niet anders kan op een andere locatie.” Renko Schuil, voorzitter van het bestuur.

Juist in een tijd waarin armoede onder kinderen toeneemt, bestaanszekerheid en kansengelijkheid voor kinderen breed wordt gezien als prioriteit en de overheid beperkt in staat is deze doelgroep te bereiken, is het volgens het bestuur ondenkbaar dat Don Bosco niet kan doorgaan met haar werk.

Gedreven
Het bestuur en team van acht vakkrachten en zeventig vrijwilligers waren – en zijn – altijd enorm gedreven in het jeugdwerk. Ze zeggen er dan ook alles aan te doen om de toekomst van de stichting te behouden, of het nou op dezelfde plek of een nieuwe locatie is.

“Ik zie de kinderen hier opbloeien. We gaan er alles aan doen om te zorgen dat ook na 31 augustus 2024 de kinderen, jongeren en vrijwilligers een plek hebben om te ontspannen, te spelen en zich te ontwikkelen”, zo zeg leidinggevende Marlies Cuppen. “Ik houd zelf graag vast aan de inspiratie van Don Bosco om altijd door te blijven gaan. De jeugd is de toekomst, en samen gaan we er voor zorgen dat die toekomst hier niet eindigt Daarvoor hebben we steun en hulp nodig – van de gemeente Rijswijk, gemeente Den Haag, omwonenden en sympathisanten.”

De stichting vraagt iedereen die op een bepaalde manier een bijdrage kan leveren voor dit probleem om contact op te nemen met bestuurslid Karin via karin@donboscorijswijk.nl.