Rioolincident Terracottastraat leidt tot ontevreden bewoners

In de Terracottastraat in Rijswijk heeft eind vorig jaar een rioolongeluk tot groot ongemak gezorgd bij de bewoners van een portiek. Kim, een bewoner van het portiek deelt haar verhaal en haar ervaringen over het probleem en het ongemak dat dit met zich meebrengt.

Dramatische gevolgen
Het probleem begon bij verstoppingen in de woning. Dit zou gekomen zijn door een gezin wat er het jaar daarvoor gewoond heeft. Er kwamen meerdere keren bedrijven langs om dit probleem te verhelpen en dit ging ook goed. Dit liep echter 29 december niet zo goed af als normaal en dit had dramatische gevolgen.

Rioolleidingen geklapt
Op vrijdag 29 december was het raak. De onderburen van Kim hadden als eerste pech. Het toilet en de badkamer waren onder water gelopen. De rioolreinigingsservice kwam langs en het probleem zou verholpen zijn. De rioolspecialist was nog geen vijf minuten weg toen deze opnieuw gebeld moest worden omdat het water weer omhoog kwam. Uiteindelijk is de rioolreinigingsservice bij de kelder gaan kijken en net wanneer de service beneden stond klapte de rioolleiding open. De leidingen klapte tweemaal, resulterend in overstromingen van ontlasting, doekjes en andere rotzooi in de gezamenlijke kelder en zelfs enkele kelderboxen van medebewoners.

Een langdurige tijd om te handelen
Ondanks herhaalde oproepen aan Rijswijk Wonen en de ingeschakelde rioolreinigingservice duurde het tot 2 januari voordat er actie werd ondernomen. Een spoed schoonmaak werd pas enkele dagen later ingepland, waardoor bewoners gedurende de feestperiode met stank en vervuiling zaten. Bewoners, waaronder Kim, benadrukken de aanhoudende stank en materiële schade, met sommige buren die zelfs rekening houden met mogelijke financiële gevolgen. “Het stonk vreselijk. En de ontlasting lag nog in de kelder. Inmiddels is dat water al in de grond getrokken en in de spullen die wij daar toen hadden staan”, aldus Kim.

Stank niet weg te krijgen
Meerdere buren hebben een klachtenformulier ingevuld en er is wéér contact gezocht met woningstichting Rijswijk Wonen. De woningstichting had hierop te zeggen dat er intern contact opgenomen gaat worden. Diezelfde dag kwam er nog iemand om de kelder schoon te maken. Ondanks het opruimen was er nog steeds veel rotzooi en de geur bleef. Een dag later bezocht Firma ter Horst de locatie, maar ook zij slaagden er niet in om effectief schoon te maken. Op 9 januari is de stank nog steeds in het portiek te ruiken.

Slecht voor de kinderen
Kim vreest niet alleen voor de materiële schade in het portiek. Ze maakt zich eigenlijk nog meer zorgen over de gezondheid van de kinderen: “Ik heb een kleintje van drie maanden oud en die hebben wij constant wanneer wij de deur uit gingen door de stank mee moeten nemen. En ook wonen er meerdere kindjes in ons portiek. Het is enorm smerig en ook gewoon niet gezond.”

Geen reactie terug
Van Rijswijk Wonen hebben de bewoners uiteindelijk niks meer gehoord. De bewoners hadden het erg fijn gevonden als Rijswijk Wonen zelf langs was gekomen om te kijken wat er fout ging. “Dit had een hele hoop stank en ellende kunnen voorkomen. Wij betalen al jaren servicekosten voor het portiekonderhoud en al jaren komt er niemand. Wij als bewoners houden nu zelf het portiek maar schoon. Wij merken als bewoners dat de wijk hier erg achteruit gaat. De tuin ligt vol rotzooi. Er zijn veel klachten in de buurt van overlast.”

Rijswijk Wonen reageert
Rijswijk Wonen deelt aan ons mee dat ze meerdere keren collega’s hebben langs gestuurd maar dit de bewoners kan zijn ontgaan.  Ook word er gezegd dat er geen klachten en/of meldingen meer ontvangen zijn na de laatste keer schoonmaken. Rijswijk Wonen: “Wij dachten dat het probleem verholpen zou zijn”. Om te de situatie te achterhalen is er vandaag gelijk nog iemand langs gegaan. Op het blote oog moest er niet veel meer te zien zijn geweest, de geur was er overigens nog wel. Om toch te zorgen dat alles nu helemaal goed gaat wordt er een nieuw schoonmaakbedrijf gestuurd met iemand van Rijswijk Wonen erbij. Zo kan de organisatie er zeker van zijn dat alles goed komt. “Wij gaan contact opnemen met de bewoners van het portiek, zo kunnen we evalueren en leren van onze fouten. We vinden het erg jammer dat het zo heeft moeten lopen.”