Rijswijk verwijdert 200 fietsen per jaar

Of het nu weesfietsen of wrakfietsen zijn, het blijft een zooitje met al die fietsen die maanden her en der in Rijswijk staan. Handhaving haalt jaarlijks 200 fietsen van de straat. Maar voor de burgers mogen dat er wel veel meer zijn. Kort geleden vroegen raadsleden  een opruimactie te organiseren van verlaten fietsen en fietswrakken in de stationsbuurt. Maar zo simpel is dat niet. Of wel ??

Probleem is bekend, maar we doen niets
Het college vertelde het probleem te kennen, “maar het is niet eenvoudig te bepalen wanneer een fiets in aanmerking komt voor verwijdering”. En dat is de narigheid van het Rijswijkse systeem, hier maken we het onszelf nodeloos moeilijk. Den Haag is daar veel directer in. Die haalt sneller weg.

Is fiets een wees of een wrak
Rijswijk maakt onderscheid tussen fietswrakken en verlaten fietsen (‘weesfietsen’). Fietswrakken zijn fietsen of bromfietsen zonder stuur, wielen of zadel. Deze fietsen worden gestikkerd en na een week later weggehaald. Bij verlaten fietsen is het een stuk lastiger. Zolang ze nog berijdbaar zijn, mogen fietsen gewoon in het openbaar gebied gestald worden. Wanneer een fiets een langere tijd schijnbaar ongebruikt geparkeerd staat is sprake van een verlaten fiets. Dat kan een reden zijn deze te verwijderen. Maar die langere tijd moet door de handhavers worden geconstateerd.

Verzegelen met een touwtje
Bij twijfel wordt de fiets verzegeld met een touwtje. Als bij latere controles blijkt dat de fiets inderdaad niet meer gebruikt wordt deze verwijderd. Verwijderde fietsen blijven tenminste 13 weken in bewaring alvorens ze milieuvriendelijk worden afgevoerd. Rijswijk verwijdert ca. 200 fietsen per jaar. Overigens, het stationsgebied staat op de agenda om binnenkort weer te schouwen.