Ook verbod op carbidschieten in Rijswijk

Het Rijswijkse college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het verbod op carbidschieten in de Algemene Plaatselijke Verordening(APV) te regelen. Er ligt nu een voorstel bij de gemeenteraad om de APV te actualiseren. Zoals het er nu uitziet zal dit voorstel met een meerderheid worden aangenomen door de raad. Naast een verbod op carbidschieten wordt ook voorgesteld om een verbod op messen en lachgas in de verordening op te nemen.

Niet voor in stedelijk gebied
De gemeenteraad reageert op vraag van Rijswijk.tv donderdag inhoudelijk op het voorstel van het college. Rijswijks-Belang is een beetje verbod moe, mede door al die beperkingen die al worden opgelegd door de overheid. Wel vinden ze dat carbidschieten iets is voor op het platteland. Beter voor Rijswijk, Wij., Gemeentebelangen, D66 en de VVD delen deze mening. “Dit is een cultureel evenement uit het Oosten van het land. Dit kan niet gezien worden als een vervanging van zwaar vuurwerk”, aldus Ger Kruger. Coen Sleddering van de VVD en Ronald van der Meij van Gemeentebelangen voegen daaraan toe dat het carbidschieten ook een bepaalde ervaring vraagt. Andy Kooy van de PvdA is het eens met het verbod, maar vraagt zich af of dit via de APV geregeld moet worden. Zij wachten een reactie van de burgemeester af.

Ziekenhuizen overvol
Danny van Dam van Wij.: “Carbidschieten is een prachtige traditie die naast het vertrouwde knallen zorgt voor gezelligheid tijdens de jaarwisseling. Het carbidschieten brengt helaas jaarlijks ook ongevallen met zich mee.” GroenLinks is ook voor een verbod: “Ziekenhuizen en huisartsenposten zijn door corona al overbelast en kunnen er geen vermijdbare patiënten bij hebben. Omliggende gemeenten stellen daarom ook een verbod in. Hopelijk zal de jaarwisseling in Rijswijk, met dit verbod in combinatie met het landelijk afgekondigde vuurwerkverbod, voortaan rustiger verlopen dan voorheen het geval was”, aldus fractievoorzitter Marieke Alberts.

Geen alternatief voor vuurwerk
Door de landelijke beperkingen op de verkoop van vuurwerk is een toenemende populariteit op het carbidschieten ontstaan. Carbidschieten is in Rijswijk geen traditie, de inwoners hebben hier dan ook nauwelijks ervaring mee. Hierdoor kunnen onveilige situaties ontstaan waarbij de openbare orde  en veiligheid in het geding kunnen komen. Burgemeester Bas Verkerk is dan ook stellig: “Carbidschieten is geen alternatief voor vuurwerk en het past ook niet in een overwegend stedelijke omgeving zoals Rijswijk. Daarom kiezen we voor een verbod op carbidschieten in heel Rijswijk.”

Waterbedeffect
In de buurgemeente Delft geldt al een verbod op carbidschieten. De gemeenten Den Haag en Leidschendam-Voorburg hebben aangekondigd ook een verbod in de APV op te nemen. Door het verbod in Rijswijk wordt nu een waterbedeffect voorkomen van jongeren die naar Rijswijk uitwijken om carbid te schieten.