Herdenking tien in 1944 gefusilleerde mannen aan ‘t Haantje

Op 7 oktober 1944 werden aan het Haantje bij de spoorwegovergang tien mannen gefusilleerd. Als vergelding voor een sabotageactie op deze spoorbaan door het verzet tijdens de spoorwegstaking. Op deze plaats kwamen vanavond, woensdag 7 oktober het college, raadsleden en heel veel belangstellenden bijeen bij het monument ter nagedachtenis van deze tien mannen.

Omwonenden moesten verplicht toekijken
De tien slachtoffers waren Haagse verzetsmensen die een week voor de fatale datum waren gearresteerd. Zij hadden niets te maken met de sabotage aan de spoorlijn. Enkele omwonenden moesten verplicht toekijken. Dit had een enorme impact op de bevolking van Rijswijk.

KindCentrum BuitenRijck heeft monument geadopteerd
Robert Vink vertelde het verhaal van Roland van Golberdinge, één van de slachtoffers. Micha, Sterre en Bente lazen gedichten voor. Zij zijn leerlingen van KindCentrum BuitenRijck, de school die het monument heeft geadopteerd. “Zij leveren ook elk jaar een bijdrage  aan deze herdenking. Ik vind het belangrijk dat er op school aandacht wordt besteed aan de Tweede Wereldoorlog”, vertelde de burgemeester in zijn toespraak.

Kransen ter nagedachtenis voor de slachtoffers
Vervolgens legde burgemeester Michel Bezuijen met loco-burgemeester Marloes Borsboom en leerling Brit een krans bij het monument. Ook een afvaardiging van de gemeenteraad legde een krans. Nabestaanden, oud-strijders, leerlingen van de school  en de historische vereniging legden bloemen. Aansluitend was één minuut stilte, werd het Wilhelmus gezongen en vond een kranslegging plaats.