Gemeente trekt €27.000 extra uit om ratten te bestrijden

De gemeente Rijswijk trekt €27.000 extra uit in de strijd tegen overlast van ratten in Rijswijk. De knaagdieren vormen steeds meer een vertrouwd beeld in kelders en tuinen en verspreiden ook ziektes. Bewoners maken jaarlijks zo’n 150 meldingen van overlast door ratten. Er komt voor €15.000 een bewustwordingscampagne tegen het dumpen van afval en etensresten. Daarnaast gaan de uitgaven voor de rattenvangers omhoog van €23.000 naar €35.000.   Daarnaast is in artikel 2.60 van de Rijswijkse APV het voederen van schadelijke dieren verboden verklaard, met een boete bij overtreding.

Voedsel voor ratten ligt op straat
“Het probleem is dat mensen brood strooien voor de vogels. Maar denk ook aan rondzwervende vuilniszakken”, legt Marc Weterings van Rijswijks Belang uit. “Het aantal rattenmeldingen groeit sterk de laatste paar jaar.” Rijswijks Belang stelde het probleem regelmatig aan de orde in de gemeenteraad.

Bewustwordingscampagne
De bewustwordingscampagne moet bewoners duidelijk maken geen afval en eten van het balkon op straat te gooien. Ook restaurants worden erop aangesproken geen etensresten te laten slingeren.