College van Rijswijk brengt werkbezoek aan TNO

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rijswijk bracht vorige week een werkbezoek aan de locatie van TNO in Rijswijk. Dit was ter ere van het 70-jarig jubileum van TNO’s medisch biologisch laboratorium in de stad. Gemeente en TNO namen tijdens het werkbezoek van 16 april de tijd om stil te staan bij de lange en vruchtbare samenwerking tussen beide partijen.

Begin van TNO
Het onderzoek van TNO begin in 1954 met de opening van het eerste medisch biologisch laboratorium in Rijswijk. Hier werd onderzoek gedaan voor Defensie. Hoewel er door de jaren heen verschillende laboratoria zijn gekomen en gegaan, blijft TNO nog steeds actief op het gebied van Chemische Biologische Radiologische en Nucleaire bescherming op de locatie aan de Lange Kleiweg.

Meerdere locaties
Tegenwoordig heeft TNO twee locaties in Rijswijk: een naast het Elsenburgerbos en een aan het Kessler Park op het terrein van het voormalig onderzoekscentrum van Shell. Hoewel een deel van de activiteiten op de Lange Kleiweg is verplaatst naar een nieuw onderkomen in Ypenburg, wordt momenteel veel geïnvesteerd in de locatie aan het Kessler Park. De verwachting is dat na de verbouwing ongeveer 150 extra medewerkers op deze locatie aan de slag zullen gaan.

Center for Sustainable Geo-Energy
De voormalige laboratoria van Shell worden nu gebruikt voor onderzoek naar aardwarmte. Hiertoe is in 2020 het Rijswijk Center for Sustainable Geo-Energy (RCSG) opgericht. Het onderzoek richt zich op de praktische toepassing van nieuwe technieken. Het doel ervan is om de energietransitie te versnellen en sneller onafhankelijk te worden van fossiele grondstoffen. De aanwezigheid van deze activiteiten en de ontwikkeling van het hele gebied tot een levendige campus voor onderzoek, wonen en werken naast het station zijn een belangrijke reden voor TNO om meer bedrijfsonderdelen op deze plek te vestigen.

Van Damme erg positief
Wethouder Werner van Damme blikte tevreden terug op het werkbezoek van het College: “TNO speelt een cruciale rol in onderzoek en innovatie in Nederland. Het is fantastisch dat we in Rijswijk de ruimte kunnen bieden voor hun activiteiten. Na 70 jaar kunnen we met deze nieuwe ontwikkelingen weer een nieuw hoofdstuk toevoegen aan onze samenwerking. TNO is niet alleen een aantrekkelijke werkgever voor jong talent, maar ook een belangrijke partner voor andere innovatieve start- en scale-ups. Hun aanwezigheid is niet alleen een positief signaal voor andere bedrijven, maar toont ook het succes van herstructureringen in de Plaspoelpolder.”