Afname woningbranden door voorlichting

De incidenten voor de Brandweer in Rijswijk daalden van 553 in 2015 naar 463 in 2016. “Het aantal woningbranden nam hierbij fors af”, vertelt Jan Kuipers, clusterhoofd van de veiligheidsregio Haaglanden. “Dat komt voor een belangrijk deel door de voorlichtingsactiviteiten aan de Rijswijkse bevolking.”

We kennen de Brandweer vooral van de rode wagens met sirene. Een groot deel van hun werk is juist te voorkomen dat ze moeten uitrukken. Door voorlichting te geven bij bouwplannen, controles te houden bij klachten of meldingen en presentaties bij de groepen 6 van de Rijswijkse scholen. “Op de kazerne aan de Sir Winston Churchillaan organiseren we drukbezochte inloopmiddagen voor burgers, waarbij er altijd voor de kinderen ook wat spannends is te doen. Ook hebben we hier een presentatie gegeven over de gevaren van koolmonoxide. En natuurlijk waren we ook op het Standswalfestival en de welzijnsbeurs, waar we afspraken met bewoners maakten voor woningadviezen”.

Rijswijk maakt deel uit van de Veiligheidsregio Haaglanden. Hierdoor kan het gebeuren dat Rijswijkse eenheden in Laakkwartier of Voorburg optreden en dat we ook wel eens een ‘vreemde’ brandweerauto in Rijswijk aan het werk zien. Door in zo’n regio samen te werken, zijn alle specialiteiten voorhanden. “In 2016 hebben we in de regio vijftig nieuwe collega’s aangenomen. Nu zijn we druk met de sollicitatie procedure voor een brandweerduiker”, vult Jan Kuipers aan.