Bewoners blij met nieuwe woonwagencentrum Molenhof

“Andere gemeentes kunnen een voorbeeld nemen aan Rijswijk”, vertelde bewoner Tony Roels bij de officiële opening van het vernieuwde woonwagencentrum Molenhof. Hierbij doelde hij de goede samenwerking met de gemeente om het centrum te vernieuwen en uit te breiden.
Dit in tegenstelling tot het uitsterfbeleid elders in ons land. Wethouder Ronald van der Meij gaf de moeders een cheque van 750 euro voor de aankoop van speeltoestellen. Dertig jaar geleden kwamen de leden van de Basily familie van de Haagse Fruitweg naar Rijswijk-Zuid. Eerst met 15 standplaatsen. Maar dat werd te klein. De gemeente Rijswijk en woningcorporatie Vidomes besloten gezamenlijk tot de vernieuwing van woonwagencentrum Molenhof.

Met een financiële bijdrage van de gemeente en collega-corporatie Rijswijk Wonen voerde Vidomes de afgelopen twee jaar de vernieuwing uit. Hiermee is een langgekoesterde wens van de bewoners in vervulling gegaan: een nieuw centrum met 24 standplaatsen, waar de familie wel met elkaar woont, dit past in de cultuur van de Sinti-gemeenschap. Maar ook dat voldoet aan de eisen van deze tijd.

Op woensdag 3 december werd met bewoners en alle partijen die meewerkten een feestje gevierd. Piet Boer, beheerder namens Vidomes, had het oude bord met ‘Molenhof’’ meegenomen om dat weer op te hangen. Ook had hij een blikken woonwagen meegenomen.

Dat herinnert de jongste generaties ook aan de tijd van weleer. Wethouder Van der Meij memoreerde nog dat er in het bestemmingsplan ook weer ruimte in opgenomen om een ‘clubhuis’ te bouwen. Net als in het oude centrum. Een plaats waar Sinte-muzikanten uit heel Europa kwamen om muziek te maken.