[VIDEO] 325 jaar Vrede van Rijswijk: gevierd en herdacht

Op 20 september 2022 was het 325 jaar geleden dat het vredesverdrag tussen de Grote Alliantie – bestaande uit de Nederlandse republiek, het Heilige Roomse Rijk, het hertogdom Savoie, Spanje, Engeland, Zweden, Denemarken en Frankrijk – werd gesloten. Dit gebeurde in het in het stadhouderlijk paleis Huis ter Nieuburch en maakte een einde aan de 9-jarige oorlog.

Herdenking
Twee dagen later, in de middag van 22 september, werd de Vrede van Rijswijk groots gevierd en herdacht. Er vond een herdenking voor genodigden plaats in de Oude Kerk en Museum Rijswijk. Hier aanwezig waren onder andere Bas Verkerk, de burgemeester van Rijswijk, James Kennedy, auteur van Een Beknopte Geschiedenis van Nederland, Jozias van Aartsen, voormalig burgemeester van Den Haag en oud-minister van Buitenlandse zaken, internationale vertegenwoordigers van de Grote Alliantie landen en meer. Vioolmuziek, toespraken, gedichten, geschiedenis en herinneringen vulden de tijd.

Tentoonstelling
Ook was er een tentoonstelling in Museum Rijswijk. Gesitueerd op het voorplein en kosteloos te bezoeken, gaf deze de rijke geschiedenis van de Vrede van Rijswijk op interessante en mooie manier weer.