Lezing bij afsluiting Van Goghjaar

Kunsthistorica Marjolijn van Delft houdt donderdag 10 december van 14.00 tot 16.00 uur in de bibliotheek in Rijswijk aan het Generaal Eisenhowerplein 101 een boeiende lezing over de bijzondere schilder Vincent van Gogh. Van Delft houdt de lezing bij de afsluiting van het Van Goghjaar. Kaartverkoop via www.bibliotheekaandevliet.nl of aan de balie in de bibliotheek, zolang de voorraad strekt. In 2015 is het 125 jaar geleden dat Van Gogh overleed. Er is misschien geen andere kunstenaar (geweest) over wiens leven en werk zo veel geschreven en bedacht is als het fenomeen Vincent van Gogh (1853-1890).
Genie
Vincent van Gogh liet een groot oeuvre na van 846 schilderijen en tekeningen. Ook de briefwisseling met zijn broer Theo is grotendeels bewaard gebleven. Het genie Van Gogh spreekt tot op de dag van vandaag tot de verbeelding van andere schilders, schrijvers en kunstkenners.
Gekweld
Van Gogh is het voorbeeld van een gekweld genie, een kunstenaar die zijn leven gaf voor de kunst, door alles heen. Zijn jaren in Arles spreken geweldig tot de verbeelding. Het verhaal van het al dan niet afsnijden van zijn oor heeft de gemoederen altijd beziggehouden.

Brieven
De hoeveelheid brieven die Vincent schreef aan zijn familie, vooral aan zijn broer Theo, is zeer omvangrijk. Een groot deel van die brieven is bewaard en leverde een geweldige hoeveelheid inspirerende informatie op. Filmmakers, schrijvers, beeldend kunstenaars, ontwerpers hielden en houden ieder op hun eigen manier het werk van Van Gogh levend.

Marjolijn van Delft
Marjolijn van Delft studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Zij geeft cursussen en lezingen over kunst. Ook organiseert zij kunstreizen en dagexcursies vanuit haar woonplaats Den Haag. Van Delft verzorgt regelmatig cursussen en lezingen bij de Bibliotheek aan de Vliet.