Rijswijkse Open Monumentendag 2015

De Open Monumentendag 2015 wordt in Rijswijk gehouden op zaterdag 12 september en loopt parallel aan het Strandwalfestival. Het thema van 2015 is “Kunst & Ambacht”. Het thema biedt mooi mogelijkheden om diverse ambachten en Rijswijkse ambachtslieden onder de aandacht te brengen. Op deze dag zijn monumenten te bezoeken die normaal voor het publiek gesloten zijn. Voor meer informatie over Open Monumentendag in Rijswijk kunt u terecht op de website www.historischeverenigingrijswijk.nl onder het kopje aktueel.
Op zaterdag 12 september zijn in Rijswijk diverse monumenten open voor bezichtiging: de Oude Kerk (Herenstraat 62B, van 12 – 16 uur), de Hofrust Kapel met het prachtige orgel uit 1888 (Herenstraat 44B, van 12 – 15 uur), het Oude Raadhuis (Laan Hofrust 4, van 12 – 16 uur), de St. Bonifatiuskerk (Van Vredenburchweg 69, van 12 – 17 uur), de Schaapweimolen (Molenwetering 2, in de Hoekpolder: van 11 – 16 uur) en het Gemaal van de Plaspoel- en Schaapweipolder (Jaagpad 6, van 11 – 16 uur).
Bijzonder dit jaar is de tentoonstelling van natuurfoto’s van Rob Mostert, die hij maakte op het Landgoed Te Werve. De tentoonstelling is te bezichtigen in de Botenloods van het Landgoed Te Werve (Van Vredenburchweg 105, van 12 – 16 uur).
Ook in de Botenloods demonstreert de heer Aad Holtkamp tussen 12 en 16 uur het ambacht houtsnijden: voor de loods is daar van zijn hand een grote totempaal te zien. NB: het Landhuis Te Werve is niet geopend voor bezichtiging!

Tot slot staat er op de verenigingenmarkt van het strandwalfestival aan de van Vredenburchweg een kraam van de HVR. Hier kunt u naast (jaar)boeken kopen zowel een programma-flyer als een brochure met de kunst-en ambachtsroute door Rijswijk afhalen.

Open monumenten op zondag 13 september
Op zondag 13 september is de Commandopost Rijswijk van Museum Bescherming Bevolking in Overvoorde (Van Vredenburchweg 176A) van 11-16 uur geopend. Daar is dan ook een antieke Magirus Deutz BB-brandweerwagen opgesteld.
Verder is de fototentoonstelling en de houtbewerking in de Botenloods van Landgoed Te Werve ook op zondag te bezoeken tussen 12 en 16 uur (voor de details zie hierboven bij “zaterdag 12 september”).
Tenslotte wordt er op zondag door de Winkeliersvereniging Oud Rijswijk van 12 tot 16 uur een oldtimershow georganiseerd rond de Oude Kerk.