Podium voor lokaal talent en tabletcafé in bibliotheek

De net prachtig verbouwde bibliotheek moet nog officieel worden geopend of ze presenteert al weer plannen voor de toekomst naar aanleiding van redacties van leden van het bibliotheek panel. Zo gaat ze de mogelijkheden van een FabLab (waar ideeën omgezet worden in een product), podia voor lokaal talent en een Tablet Café onderzoeken. Ook wil ze meer bekendheid geven aan de speciale dienstverlening voor leeskringen van de bibliotheek. In maart 2015 is een onderzoek uitgevoerd onder de Panel-leden van de bibliotheek wat het belang, de tevredenheid en de behoefte is ten aanzien van de ontmoetings- en verblijfsfunctie van de bibliotheek. Belangrijkste uitkomsten • Voor bibliotheekleden is materialen lenen de belangrijkste reden om naar de bibliotheek te komen. Toch komt maar één op de zes púúr voor het lenen naar de bibliotheek.
• Van de ontmoetings-en verblijfsfunctie hechten ze meer belang aan verblijf dan aan ontmoeting. Vooral vragen kunnen stellen (92%), rondsnuffelen (89%) en ter plekke boeken (81%), tijdschriften/ kranten (72%) lezen of inzien zijn belangrijk. Over deze aspecten zijn de bibliotheekleden over het algemeen tevreden (26%).
• Verbeterpunten om langer in de bibliotheek te blijven zien bibliotheekleden vooral in betere horecagelegenheden (22%), ruimere openingstijden (20%), een andere inrichting/indeling van de bibliotheek (18%) en een groter aanbod van activiteiten (15%).
• Volgens een kwart van de panelleden is de bibliotheek een plek om tussen de mensen te zijn. Ruim de helft van de panelleden (59%) vindt dat de bibliotheek uitnodigt om er langere tijd te verblijven.
• De panelleden vinden de bibliotheek schoon en opgeruimd (94%), modern ingericht (86%) en voelen zich welkom (92%).
• Qua nieuwe initiatieven zijn de panelleden enthousiast over FabLab (27%), Taaltalent ‘Aan het Woord’ (15%) en Tablet Café (13%).
• De bibliotheek kan een belangrijke rol spelen in het zichtbaar maken van lokaal talent en het duidelijk maken welke diensten op het gebied van leesclubs de bibliotheek allemaal aanbiedt.

De resultaten van het onderzoek zijn bestudeerd en besproken. Naar aanleiding van het onderzoek ondernemen we de volgende acties:
• De mogelijkheden van een FabLab, podia voor lokaal talent en een Tablet Café onderzoeken.
• Meer bekendheid geven aan de speciale dienstverlening voor leeskringen van de bibliotheek.