[VIDEO] Officiële opening fietsseizoen met nieuwe riksja in woonzorgcentrum Onderwatershof

Op donderdag 9 maart was de officiële opening van het nieuwe fietsseizoen bij Cardia Onderwatershof in Rijswijk. Tijdens de opening speelde er een liveband voor de bewoners en werden er op feestelijke wijze een nieuwe riksja onthuld met twee mooie verrassingen door wethouder Van Malsen en de bewoners.

Fietsseizoen
Het fietsproject gaat al jaren terug. Er wordt gefietst met bewoners van woonzorgcentrum Onderwatershof, Beukenheim, en mensen van buitenaf die zelfstandig wonen. Het is de bedoeling om mensen actief te houden, uit isolement te halen en iets geven om naar vooruit te kijken.

Rik-Sjaak
De nieuwe riksja en daarmee de vijfde duofiets die woonzorgcentrum Onderwatershof beschikt, is vernoemd naar oud bewoner Jac (Sjaak)van Kempen. Wil van Kempen en haar man Jac (Sjaak) zijn iedere week meegegaan met de riksja en de rolstoelfiets. Jac was nagenoeg blind en rolstoel gebonden maar deed altijd alsof hij alles onderweg zag en het knappe was dat hij ook wist waar ze waren.

Duimpje omhoog
Een half jaar geleden is Jac overleden. Als verrassing voor Wil, heeft de nieuwe riksja de naam Rik-Sjaak gekregen. Wil was blij verrast en zegt dat Jac “boven met een duimpje omhoog zit toe te kijken”.

Riksj-Aad
De andere riksja heeft het bordje ‘Riksj-Aad’ gekregen, vernoemd naar Aad de Heij. Aad was een in Oud Rijswijk bekende timmerman waarmee een ritje met de duofiets gemaakt werd. Hij had een vorm van ALS, geen expressie meer maar genoot van het fietsen en kwam met een glimlach terug. Dat was dermate inspirerend dat daardoor het idee ontstond een fietsproject op te zetten. Zijn zoon en dochter waren aanwezig bij de onthulling.