[VIDEO] Indrukwekkende herdenking vergelding 7 oktober 1944

Op 7 oktober 1944 werden 10 Haagse verzetsmensen doodgeschoten bij de spoorwegovergang bij het Haantje in Rijswijk. Elk jaar herdenken we deze slachtoffers. Show- & Marchingband Forum Hadriani opende de herdenking.

Indrukwekkend ooggetuigeverhaal
Deze fusillade ven 7 oktober 1944 was een vergelding voor een sabotageactie op de spoorbaan door het verzet. De slachtoffers waren een week voor de fatale datum gearresteerd. Zij hadden echter niets te maken met de sabotage. Tijdens de herdenking vertelde Wout Tersmette, voormalig bewoner van het Jaagpad en ooggetuige, wat er in 1944 gebeurde.

Waarnemend burgemeester Bas Verkerk vertelde over de gebeurtenissen op 7 oktober 1944 waarna Aymee en Esmee, leerlingen van Kindcentrum BuitenRijck, een zelfgeschreven gedicht voorlazen. Er was een kranslegging waarna er ook ruimte was voor het leggen van kransen voor de nabestaanden. Er werden kransen gelegd door de Historische Vereniging Rijswijk, maar ook door

Adopteer een Monument
Sinds 2017 is het monument geadopteerd door een school. Jordy en Emelie, groep 8 leerlingen van Kindcentrum BuitenRijck, legden bloemen in het kader van dit adoptieproject. Na een lang defilé door de aanwezigen werd de herdenking afgesloten.