Rijswijkse Zwarte weduwe was zwanger bij overlijden

In augustus liftte een Zwarte weduwe spin vanuit de VS mee in een container naar Nederland. Ze werd naar Serpo Reptielen Zoo in Rijswijk gebracht en daar liefdevol opgenomen. De verstekeling, die in Rijswijk nooit een mannetje ontmoette, is helaas overleden. Toch laat ze een grote hoeveelheid jongen achter.

Voor ze aan haar reis begin naar Nederland is ze al bevrucht. Eén paring is voor een wijfje voldoende om verscheidene nesten met eieren te leggen, omdat zij het sperma in haar lichaam opslaat en het een aantal maanden kan gebruiken. Het wijfje legt de eieren in een grote, beige zijden cocon, die ze van tevoren heeft gesponnen. Het Rijswijkse wijfje

heeft wel een cocon nagelaten, waaruit een heleboel jonge spinnetjes tevoorschijn kwamen ter grootte van een zandkorrel. Hoewel ze piepklein zijn, zijn ze onafhankelijk van de moeder zo gauw ze uit het ei komen.

De Zwarte weduwe is vooral bekend omdat ze lelijk kan bijten met soms ernstige gevolgen. Deze spin dankt haar naam aan het vrouwtje. Na het paren valt ze dikwijls het mannetje aan en doodt hem.