Politie Rijswijk houdt meer verdachten aan

“In Rijswijk is een afname van de criminaliteit. Het aantal misdrijven daalt de laatste jaren gestaag, daar staat tegenover dat we meer verdachten aanhouden. Wel zie je een stijging van de geweldsmisdrijven zoals mishandeling, bedreiging en huiselijk geweld”, vertelde teamchef Ronald Stoffer dinsdagavond aan de Rijswijkse raadsleden.

Wat betreft het aantal misdrijven staat de teller voor 2016 op 2295. Dit jaar hield de Rijswijkse politie 731 verdachten aan. “Ten aanzien van het aantal woninginbraken (121 in 2016)is er een concentratie in Oud Rijswijk en rondom De Bogaard”.

De stijging van de geweldsmisdrijven is duidelijk. Bedreigingen, mishandelingen, openlijk geweld. Straatroof gericht op telefoons (334 in 2016) stijgt als er een nieuw type telefoon is geïntroduceerd. “Op huiselijk geweld gaan we wel focussen”.

“Fietsendiestallen is bij De Bogaard gedaald met name door de gratis fietsenstallingen. Vaak is een fietsendiefstal ook te wijten aan het gedrag van de eigenaar, die de fiets niet op slot zet”. Een forse stijging vertoont de overlast van verwarde en overspannen personen. Daar gaat heel veel capaciteit van de politie heen.

Ten aanzien van de veiligheid zegt de heer Stoffer: “De meeste aanhoudingen doen wij door meldingen van burgers. De burger kan zelf dus ook actief bijdragen aan de veiligheid”.