Operatie ‘nieuw parkeersysteem’ van start

Komende dagen valt in alle 13.000 Rijswijkse brievenbussen informatie over het parkeersysteem, zoals dat vanaf 1 januari 2017 van kracht is. Naast de bestaande 6 handhavers komen er nog 8 bij. Het parkeersysteem is een lokale parkeerbelasting, waarvan de opbrengst in de gemeentekas komt. Overtreding van een parkeerregel wordt goedkoper: van een (rijks)bekeuring van € 90 naar  een (gemeentelijke) ‘belastingnaheffing’ van € 60.

In de blauwe zones, waar je nu één of twee uur gratis mag parkeren, moet je straks € 0,30 per uur betalen, met een maximum van twee uur.

De vergunninghouders krijgen in 2017 voor hun € 40 per jaar geen kaart meer achter de ruit. Hun kenteken komt in een databank. Bij controle van het kenteken kan de handhaver met een scanapparaat direct zien of er is betaald of dat er een vergunning is. Wat betreft het bezoek. Nu koop je kraskaarten van € 0,95 per dagdeel voor de vrienden en familie die op bezoek komen. In de nieuwe situatie koop je voor € 0,25 per uur een hoeveelheid uren. Komt er bezoek, dan hoef je alleen hun kenteken door te geven.

Waar nu betaald parkeren is, blijft dat zo. In het gebied van oud Rijswijk wordt dat € 1,50 per uur en voor het deel rond In de Bogaard € 2,25 per uur. Nieuw is wel dat je dan ook overal mag staan, ook waar het vergunning parkeren is.

Zoals gezegd, op 1 januari gaat het nieuwe systeem van start. Er moet echter nog veel gebeuren. Het plaatsen van nieuwe betaalautomaten voor iedereen die niet via een app betaalt en natuurlijk komen er ook overal nieuwe borden met informatie. De maand januari is en overgangsmaand, zodat per 1 februari echt wordt gehandhaafd. Op veel manieren wordt informatie gegeven. Behalve dat iedereen een brief krijgt, besteedt Rijswijk Regel Recht hier aandacht aan en is er een speciale site: Rijswijk.nl/parkeren.