Openbare verlichting grootste ergernis in Rijswijk

De gemeente Rijswijk ontving in 2015 in totaal 7053 meldingen en klachten van burgers over de openbare ruimte. Dat zijn 15 klachten per 100 inwoners. Dat is hoger dan het Nederlands gemiddelde (9 klachten per 100 inwoners). Openbare verlichting is bij 30% van de Rijswijkse inwoners een doorn in het oog. Daarover wordt het meest geklaagd. In Nederland is afval ergernis nummer 1 voor Nederlanders. Bijna 30 procent van alle klachten die gemeenten binnenkregen in 2015 ging over afval of zwerfafval.

Nederlanders klagen bij de gemeente het vaakst over afval en zwerfafval. Dat blijkt uit onderzoek van Buurtfacts van RTL Nieuws. Dat vroeg bij Nederlandse gemeenten de meldingen over de openbare ruimte op en zette 1,4 miljoen klachten uit 217 gemeenten op een rij.

Bijna een derde van alle klachten heeft betrekking op afval. Ook openbare verlichting en onderhoud van openbaar groen, stoepen en wegen staan hoog op de lijst van ergernissen.

Volgens Buurtfacts wordt op maandag het meest geklaagd. Gemiddeld doen gemeenten tien dagen over de afhandeling van een melding.