‘Iedereen heeft z’n talenten, die blijven’

Senioren zijn niet oud en zielig. “Als je stopt met werken, wordt je netwerk misschien kleiner, maar ben je nog steeds veel waard. Iedereen heeft zijn talenten, dat stopt niet als je 65 jaar bent. Je moet gewoon mee blijven doen”, zegt Jan Bernhard Oostwoud, de eerste flatcoach van Rijswijk en misschien van de hele regio en daarbuiten. De flatcoach is een soort huismeester-nieuwe stijl: hij doet de klussen van een traditionele huismeester, maar daarnaast zorgt hij voor veiligheid, geborgenheid en dienstverlening. Dat beetje extra zorg dat ouderen nodig hebben nu ze langer thuis wonen. Een steun in de rug.

Jan Bernhard: “Ik werk voor twee flats in Steenvoorde-Zuid. Daarin wonen mensen van alle leeftijden. Ook ouderen, maar dat is niet een aparte groep. Ze horen er gewoon bij. Wanneer we activiteiten organiseren, zijn ze er. En doen gezellig mee. Natuurlijk krijgen ze met de jaren beperkingen, maar wij kijken hier naar de mogelijkheden”.

De proef met de flatcoach duurt twee jaar. Het is een gezamenlijk initiatief van Welzijn Rijswijk, organisaties Florence en Woonzorgcentra Haaglanden en woningcorporaties Vidomes en Rijswijk Wonen.

In de Bernhardflat aan de Mgr. Bekkerslaan is een flat ingericht als een gezellige ruimte annex kantoortje van de flatcoach, waar bewoners met vragen naartoe kunnen. In de Titus Brandsmaflat aan de gelijknamige straat was al een ‘huiskamer’ waar de hele week door activiteiten worden georganiseerd.