Geen sinterklaasintocht in Rijswijk dit jaar

Er zal dit jaar geen sinterklaasintocht zijn in Rijswijk. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt. Dat betekent dat de Sint en zijn pieten in november niet in Rijswijk zal aankomen met de boot op 21 november.

Traditie in ere houden steeds moeilijker
Het is een groot traditioneel feest dat al heel wat jaren gevierd wordt, maar door de discussie rondom Zwarte Piet wordt het steeds moeilijker om dit kinderfeest te vieren vanuit de traditie die we in Nederland kennen.

Hoe moet de intocht er uit komen te zien
Na een rumoerige intocht van 2019 met een demonstratie van voor en tegenstanders van Zwarte Piet heeft de gemeente besloten om een evaluatie in te zetten met 27 deelnemende partijen om te bepalen hoe de intocht er uit moet komen te zien, zo meldt de organisatie. “Vorige week hebben wij gehoord dat uit die gesprekken geen duidelijke oplossing is gekomen, hoe de intocht er in het vervolg uit moet komen te zien.”

Sint welkom, maar Zwarte Piet niet
Ieder jaar wordt duidelijk dat er veel aanhangers van Zwarte Piet zijn in Rijswijk maar er zijn ook tegengeluiden. “Enkele weken geleden heeft een woonzorgcentrum aangegeven dat de Sint welkom is voor de lunch maar Zwarte Piet niet. Zij volgen, werd ons gezegd de landelijke lijn in het uiterlijk van de pieten. Die landelijke lijn bestaat niet, maar goed dat terzijde. Zijn onze pieten niet welkom dan wil de sint ook niet komen lunchen en dan komen we dus allemaal niet lunchen”, aldus de organisatie in zijn verklaring.

Gesprek moet tot besluit leiden
Er zal een gesprek gaan plaatsvinden tussen de 27 deelnemende partijen. Als deze gesprekken afgerond zijn is er volgens de organisatie onvoldoende tijd om nog een intocht te organiseren.Als uit de dialoog blijkt dat een traditionele intocht toch het beste is voor Rijswijk dan wil de organisatie in 2021 graag weer een intocht organiseren.