Fietstunnel onder spoorlijn Rijswijk-Rotterdam

Ter hoogte van het Wilhelminapark komt in Rijswijk Buiten een fietstunnel onder het spoor Den Haag – Rotterdam. Hiervoor staat € 4.3 miljoen begroot. Het spoor is een grote barrière in Rijswijk. Een fietstunnel heeft een positief effect op zowel het regionale als op het lokale fietsverkeer. Voor de uitwisselbaarheid van de voorzieningen aan beide zijden van het spoor is een goede bereikbaarheid cruciaal voor de leefbaarheid in de wijken Sion en het Haantje van Rijswijk Buiten

De fietstunnel onder het spoor en de verbinding naar de Lange Kleiweg is een ontbrekende schakel in het regionale fietsnetwerk. In het oosten sluit de tunnel aan op de Zwethroute en in het westen via een verbinding met het Jaagpad en een oversteek over de Vliet naar de VINEX-locatie Ypenburg. Het is van belang nú aan te haken op het PHS-project van het rijk. Het realiseren van deze fietstunnel kan gelijktijdig met het traject van ProRail t.b.v. de spoorverdubbeling (PHS).

Zuid-Holland krijgt er volgend jaar vijf nieuwe snelfietstracé’s bij. Zo komt er onder andere eentje van Midden-Delfland via Pijnacker naar Zoetermeer, van Naaldwijk naar Rijswijk en van Delft naar Den Haag. Er is daarvoor vijftien miljoen euro beschikbaar gesteld.
De snelfietstracé’s zijn bedoeld om de files en drukte op de wegen te verminderen: reizigers kunnen nu ook snel met de fiets van A naar B komen. Volgens de provincie is op de snelfietsroutes tussen Leiden en Den Haag nu al een toename van 15% tot 25% gemeten.