Burgemeester Aboutaleb: Kracht van de samenwerking

Rijswijk ligt centraal in de Metropoolregio. Op korte afstand van Den Haag, Delft, Rotterdam. Daar kan Rijswijk optimaal van profiteren. Dan zijn wel snelle metroverbindingen noodzakelijk. Lijn 1, die nu stopt in Delft-Zuid, terwijl het vliegveld en Blijdorp 5 kilometer verder liggen. Dat kan niet. Alleen met een goede infra-structuur kunnen mensen zich snel verplaatsen”, hield de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb maandagavond een gehoor van raadsleden, wethouders en burgers voor.

Ook de burgemeester van Zoetermeer, Charlie Aptroot, en Delft, Marja van Bijsterveldt, zaten in de raadzaal van Rijswijk erbij. Niet voor niets. Want ook zij hebben belang bij een samenwerking in een regio met 2,3 miljoen inwoners.

“Dan heeft Rijswijk net zo’n inbreng als Rotterdam. En net zoveel voordeel”, benadrukte hij. Voor hem gaat het in de metropoolregio om economische samenwerking niet om annexaties.

Overigens vertelde hij dat hij 15 jaar in Rijswijk heeft gewoond, in de Strijp. “Toen werd er al gepraat over tramlijn 17. Nu is die er. Maar eigenlijk zou dat een snelle metro-verbinding moeten zijn naar het Centraal Station. Dat is belangrijk voor medewerkers van de Octrooiraad en Shell in de Plaspoelpolder. En voor andere bedrijven die daar een vestiging willen”.

Elke gemeente heeft zo z’n inbreng. Midden Delfland moet vooral de groene longen van de regio blijven. “Maar we moeten het vooral in de regio doen, samen zijn we sterk, kunnen ons – ook internationaal – profileren”.