The Beatles komen naar Rijswijk

De leden van de Engelse band The Beatles zijn meer dan muzikanten. Ze zijn iconen met een grote invloed op hun tijd. De Britse fotograaf Robert Whitaker kreeg grote bekendheid als fotograaf van de pop-cultuur in de jaren zestig van de vorige eeuw in Londen. Zijn naam blijft echter onlosmakelijk verbonden met de popgroep the Beatles. Vanaf vrijdag 6 oktober is zijn werk te zien in Museum Rijswijk.

Hij ontmoette hen in 1964 tijdens hun tour door Australië. Gedurende twee en een half jaar fotografeerde hij niet alleen hun optredens maar vooral ook back-stage. Whitaker hield van experimenteren en the Beatles, vooral John Lennon, waren er voor in. Het leidde tot roemruchte foto’s zoals die waarop the Beatles te zien zijn met bloederige stukken vlees en ontleedde poppen. Bedoeld als hoes voor een lp, werd de foto net voor publicatie teruggetrokken.

Op de tentoonstelling zijn grote, vintage afdrukken te zien van Whitakers foto’s en tonen the Beatles op het hoogtepunt van hun roem. Ook laten ze een kant zien die het publiek zelden zag: ontspannen en met veel humor reagerend op de aanwijzingen van een creatieve fotograaf.

Gedurende twee en een half jaar heeft Whitaker enkele duizende foto’s van the Beatles gemaakt. De tentoonstelling toont een selectie uit dit grote oeuvre. De meeste foto’s zijn niet eerder in Nederland te zien geweest, waaronder unieke afdrukken in omlijstingen waarop  the Beatles eigenhandig hun sporen hebben aangebracht.