‘Beschikbare parkeerplaatsen beter verdelen’

De gemeente Rijswijk heeft gereageerd op de reacties die zijn gekomen op het nieuwe systeem van betaald parkeren in Rijswijk. Die reactie luidt als volgt:

Helaas zien we op internet en in de sociale media feiten over het nieuwe parkeersysteem die niet kloppen. De reden dat de gemeente een nieuw parkeersysteem invoert, is dat het oude systeem verouderd was. Rijswijk is een van de laatste gemeenten in Nederland met een papieren parkeervergunning. Het nieuwe systeem waarin vergunningen via kentekenregistratie worden verleend, is flexibeler en beter te handhaven.

Bovendien kunnen met het nieuwe systeem de beschikbare parkeerplaatsen beter onder de inwoners, ondernemers en bezoekers van Rijswijk worden verdeeld. Mensen zonder vergunning kunnen nu ook in die wijken parkeren tijdens de uren dat het betaald parkeren geldt. Vroeger kon dat niet en moesten ze buiten de wijk een plek zoeken. Er wordt dus beter gebruik gemaakt van de openbare ruimte.

Het belanghebbendenparkeren vroeger en het betaald parkeren nu zijn maatregelen om het parkeren te reguleren in gebieden waar een hoge parkeerdruk is. Daarom is eerst in het gebied rondom het winkelcentrum In de Bogaard en later in Oud Rijswijk, Leeuwendaal en Cromvliet belanghebbendenparkeren (nu: betaald parkeren) ingevoerd. Er komt geen vergunning waarmee je in heel Rijswijk kunt parkeren, want dan maak je het probleem voor de bewoners van de gebieden met een hoge parkeerdruk alleen maar groter

De gebieden waar betaald parkeren is ingevoerd, zijn dezelfde waar het belanghebbendenparkeren was. De bewoners en hun visite kunnen er gewoon blijven parkeren, er verandert niets voor ze. Voor de zomervakantie gaat de gemeente het nieuwe systeem evalueren en zo nodig aanpassen.

Op www.rijswijk.nl/parkeren staat correcte informatie over het nieuw parkeersysteem.

Tarieven

2016 2017
Parkeervergunning voor bewoners €45 €45
Parkeervergunning voor bedrijven €315 €300
Bezoekersregeling voor bewoners (voorheen kraskaart) €0,95 per dagdeel (maakt niet uit of de auto een half uur of de volle tijd staat geparkeerd) €0,25 per uur (waarbij je betaalt per minuut, dus alleen voor tijd dat de auto geparkeerd staat)
Parkeergebieden bij wijkwinkelcentra (voormalige blauwe zones) gratis (twee uur) het 1e uur €0,30, voor elk volgend uur €1,50
Parkeergebieden bij wijkcentra en sport- en welzijnsaccommodaties (voormalige blauwe zones) gratis (twee uur) de 1e 2 uur €0,30, voor elk volgend uur €1,50
Parkeergebieden omgeving In de Bogaard €1,50 per uur €2,25 per uur (dit uurtarief is hoger dan in de parkeergarage bij In de Bogaard om het gebruik van de parkeergarage te stimuleren)
parkeergebieden Stationskwartier, Havenkwartier, Oud Rijswijk, Te Werve, station, Herenstraat, Nobelaerstraat, Mallegat €1,50 per uur €1,50 per uur