Buitenplaats De Voorde, vergane glorie, nu in de verkoop

Ruim 200 jaar geleden, in 1800 werd het Landhuis de Voorde gebouwd in opdracht van Mr. Jacob van Vredenburch. Een eenvoudig, maar stoer landhuis zonder veel decoratieve elementen. Anno 2016 verkeert het rijksmonument ‘in slechte staat van onderhoud’. Op donderdag 3 maart staat het op de agenda van de gemeenteraad. De gemeente wil het Buiten als sinds 2012 verkopen. Lekke goten, verrotte kozijnen, een kap die aandacht nodig heeft en matig voegwerk. Er nog van uitgaande dat de fundering en de constructie in orde is wordt dat toch een forse renovatieklus.
Het huis, is nog grotendeels in originele staat. Het mooiste van de buitenplaats is het park, voor een deel nog in de oude Engelse landschapsstijl met slingerende wandelpaden en een mooi aangelegde waterpartij.

Toen Mr. Jocob van Vredenburch De Voorde liet bouwen, was hij ook in bezit van de nabij gelegen buitenplaatsen Overvoorde en Steenvoorde. Waarschijnlijk was het bedoeld als geldbelegging, want hij ging er niet wonen maar verhuurde het voortdurend. In 1931 besluit de familie Van Vredenburch de buitenplaatsen Overvoorde, Steenvoorde en De Voorde te verkopen aan de gemeente Den Haag. Die koopt de landgoederen om er een groot openbaar park van te maken.
In 1952 wordt een deel van de bovenverdieping van De Voorde verhuurd aan beeldende kunstenaars, vanaf 1966 nemen de kunstenaars ook hun intrek op de begane grond. In 2001 koopt de gemeente Rijswijk de Voorde van de gemeente Den Haag.
Het is inmiddels 2012 als de gemeente Rijswijk een koper zoekt voor het rijksmonumentale landhuis De Voorde aan de Van Vredenburchweg 985. “De koper moet in staat zijn met respect voor het monument en de ligging daarvan in de Landgoederenzone het landhuis een passende horecabestemming te geven”, aldus de wervende tekst in de brochure.

De verkoop ligt in het verlengde van de ambitie van de gemeente Rijswijk de Landgoederenzone te beschermen en te ontwikkelen. Het bestemmingsplan Landgoederenzone is hiervoor de basis. “Een (lichte) horecafunctie maakt het mogelijk dat meer mensen in de toekomst van het landhuis en landgoed kunnen gaan genieten. Op de locatie van het gesloopte voormalige koetshuis laat het bestemmingsplan de mogelijkheid toe een parkeerterrein aan te leggen voor 36 auto’s. Aan de inrichting van het parkeerterrein zijn eisen gebonden. Het materiaal moet passen in de landschappelijke omgeving”.

De gemeente ziet het landhuis, na een renovatie, graag in oude luister hersteld en heeft horeca – mogelijk in combinatie met kunst en cultuur – als bestemming voor De Voorde uitgekozen. Dat zal nog een hele uitdaging worden om hier een financieel gezonde horeca onderneming te vestigen. Immers zo veel bruikbare vierkante meters is het pand niet groot. Het is voor het rijksmonumentale pand, voor de landgoederenzone, voor Rijswijk heel belangrijk, als de renovatie snel kan worden ingezet.