European Patent Office volgend jaar klaar

In de zomer van 2014 legde Minister-president Mark Rutte in Rijswijk de eerste steen van het nieuwe hoofdkantoor van het European Patent Office (EPO) gelegd. Met 80.000 m2 en 1.750 werkplekken is het één van de grootste kantoorprojecten in Nederland.
Het gebouw wordt 100 meter lang, 107 meter hoog, slechts 12,6 meter breed en telt 27 etages. Bijzonder aan het ontwerp is de grote waterpartij die het gebouw omringt. Volgend jaar is het klaar. Het project heeft een korte doorlooptijd. In de zomer van 2017 kunnen de patentspecialisten in het nieuwe gebouw aan de slag. Ook door de gewenste snelheid is gekozen voor een volledig stalen uitvoering van de hoogbouw – en niet het gebruikelijke staal én beton. De oplevering van het kantoor is niet het eind van het project. De vijfde en laatste fase van het project omvat de sloop van het huidige kantoor en de landschapsinrichting. Die loopt door tot 2019.

Het wordt echt een gebouw dat de komende decennia innovatief is met zonnepanelen op het dak, een dubbele gevel met binnentuin voor natuurlijke ventilatie en warmte-koude-opslag.