Wethouder Marlous Borsboom: Tel de vogels in Rijswijk

“Ik roep alle inwoners van Rijswijk op om half januari mee te doen met de landelijke tuinvogeltelling. Daarmee krijgen we een beter beeld van de soorten vogels die in Rijswijk leven.” Deze uitdaging komt van wethouder Marloes Borsboom die in het weekend van 16 en 17 januari zelf ook gaat bijhouden welke vogels in haar tuin op bezoek komen. De tuinvogeltelling is een initiatief van Vogelbescherming Nederland. Ieder jaar tellen mensen in Nederland en België in een bepaald weekend de vogels in hun tuin of balkon. Je hoeft niet het hele weekend te turven: een half uur is genoeg. Daarna geef je aan Vogelbescherming Nederland door welke vogels je hebt gezien. Dat gaat heel gemakkelijk via www.tuinvogeltelling.nl of de gratis Tuinvogel App.
“Hoe meer mensen meedoen, hoe beter”, zegt Marloes enthousiast. “Misschien blijkt uit de telling dat in sommige wijken niet zoveel vogels voorkomen als in andere. Dan kunnen we kijken of we maatregelen kunnen nemen om de straten en plantsoenen aantrekkelijker te maken voor vogels. Ook bewoners kunnen zelf veel doen door bijvoorbeeld hun tuin anders in te richten of voer op te hangen op hun balkon. Als we meer soorten vogels in Rijswijk hebben, is dat goed voor de biodiversiteit. En bovendien is het gewoon leuk om te doen.”

Biodiversiteit is de hele mix aan verschillende dieren- en plantensoorten die in de natuur voorkomen en die ervoor zorgt dat het leven op aarde kan blijven bestaan. Het is niet iets waar je snel aan denkt als je merels en vinken telt, maar ook het in stand houden van de biodiversiteit in je eigen buurt is belangrijk. Uiteindelijk helpen alle initiatieven, groot en klein, om dat evenwicht te herstellen en in stand te houden. Dergelijke initiatieven maken bovendien van Rijswijk een duurzamere stad. De gemeente stimuleert ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, omdat ze bijdragen aan een sociale, groene en aangename woon- en werkomgeving.

Op de website van de tuinvogeltelling staat precies hoe de telling in zijn werk gaat. Ook kan je daar zien hoe je bepaalde soorten vogels kunt herkennen en hoe je de stand kunt doorgeven. Op www.vogelbescherming.nl staan tips over het lokken van vogels naar je tuin of balkon.

Ook scholen en kinderboerderijen kunnen meedoen. Zij mogen op vrijdag 15 januari tellen en die stand doorgeven. Opwww.tuinvogeltelling.nl