Rijswijkers gaan fietsen over de nieuwe A4

Wilt je het dubbellaags ZOAB op de A4 Delft-Schiedam testen met de fiets, bezoekers van het Informatiecentrum A4 Delft-Schiedam kunnen zaterdag 5 september aansluitend aan de presentatie over het tracé A4 Delft-Schiedam te fietsen. Voor ons Rijswijkers is deze A4 belangrijk omdat wij dan een snelle route hebben naar het zuiden, waarbij we niet langs Rotterdam hoeven. In december van dit jaar wordt de verlengde A4 tussen Delft en Schiedam na ruim 60 jaar eindelijk in gebruik genomen. Hoewel er nog behoorlijk wat moet gebeuren, wordt steeds meer duidelijk hoe de deels verdiepte snelweg er uit komt te zien. Over dit 7 kilometer lange stuk snelweg tussen Delft en Schiedam werd al sinds de jaren 50 gediscussieerd, waarbij het vooral ging om het natuurgebied van Midden-Delfland. Het startsein voor de wegwerkzaamheden werd in april 2012 gegeven.
Nu, 3 jaar later, begint de weg vorm te krijgen. Kosten: 600 miljoen euro – en voor de verandering geen budgetoverschrijding. Op het hoogtepunt waren er zo’n 600 tot 700 mensen dagelijks aan het werk.

Verdiepte ligging
Maar voordat de automobilisten hier de weg op mogen, moet eerst nog de verdiepte ligging worden afgebouwd. De geluidsdempende wanden moeten nog worden afgewerkt, het asfalt aangelegd en de bewegwijzering en de signaleringen aangebracht.
Als de tunnel bij Schiedam is afgebouwd, dan zijn eind zomer de bouwwerkzaamheden voltooid. In het najaar volgt dan nog de testfase. En als dat eenmaal afgerond is, dan wordt in december de verlengde A4 opengesteld voor het verkeer.

Fileproblemen
Of daarmee dan ook de fileproblemen op de A13 zijn opgelost, zal moeten blijken. Jörgen van der Meer van Rijkswaterstaat: ‘Richting Schiedam komen er 2 rijstroken en richting Delft komen er 3 rijstroken bij. Of je daarmee alle files in de regio weghaalt? Dat durf ik niet te zeggen, maar het zal in ieder geval een forse verbetering van de bereikbaarheid tussen Rotterdam en Den Haag geven.’

Informatiedag 5 september
Presentatie ontstaansgeschiedenis van de weg
Tijdens de presentatie vertellen voorlichters van Rijkswaterstaat over de ontstaansgeschiedenis van de weg. Dit gaat terug in de tijd van Napoleon en bezoekers krijgen ook al een kijkje in de toekomst. De presentatie wordt die dag 2 keer gegeven. De presentatie vinden plaats om 11.30 uur en om 13.30 uur.
Fietstocht over tracé A4 Delft-Schiedam
Hebt u interesse om met de fietst over een deel van het tracé A4 Delft-Schiedam te fietsen dan heeft u zaterdag 5 september de kans om dit onder begeleiding van onze voorlichters te doen. Aansluitend aan de 2 themapresentaties mogen 30 geïnteresseerden met de fiets het tracé verkennen.
Omdat er een beperking zit aan het aantal personen wat per keer onder begeleiding over het tracé mag fietsen, is het noodzakelijk dat u zich van tevoren hiervoor aanmeldt.
Tijden presentatie en aansluitend fietstocht
Themapresentatie 11.30 uur
• 1e groep: vertrek fietstocht 12.15 uur en terug 12.45 uur
• 2e groep: vertrek fietstocht 13.15 uur en terug 13.45 uur
Themapresentatie 13.30 uur
• 3e groep: vertrek fietstocht 14.15 uur en terug 14.45 uur
• 4e groep: vertrek fietstocht 15.15 uur en terug 15.45 uur
Aanmelden fietstocht
• U kunt zich aanmelden tot donderdag 3 september 14.00 uur. Let op! Vol is vol.
• Stuur voor donderdag 3 september 14.00 uur een mail aan infocentruma4delft-schiedam@rws.nl met de volgende gegevens:
• Uw naam en die van een eventuele fietspartner (maximaal 2 aanmeldingen per mail)
• Uw e-mailadres en telefoonnummer
• Uw voorkeur voor tijdstip. Graag 1e en 2e voorkeur aangeven.
• Graag aangeven of u met eigen fiets komt. RWS heeft een beperkt aantal fietsen beschikbaar.
• Uiterlijk vrijdag 4 september voor 15.00 uur ontvangt u van ons een mail, waarin staat of u wel of niet kunt deelnemen aan de fietstocht en op welk tijdstip.
• Houdt u er rekening mee dat het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen verplicht is op het bouwterrein. De persoonlijke beschermingsmiddelen bestaan uit laarzen met stalen neus, een veiligheidshesje en een helm. Rijkswaterstaat heeft deze op zaterdag 5 september voor u klaarliggen in het informatiecentrum.
• Aangezien Rijkswaterstaat alleen persoonlijke beschermingsmiddelen heeft voor volwassen, mogen er alleen volwassenen het bouwterrein op.