Wethouder Marloes Borsboom draait de gaskraan dicht

Lachende gezichten van Martin en Ana Roders, terwijl wethouder Marloes Borsboom hun gaskraan dichtdraait. Maar wat blijkt, ze hebben hun woning aan de Ds. van den Boschlaan zo aangepakt, dat ze geen gas meer nodig hebben. Hiermee wordt aangetoond dat het ook mogelijk is om een bestaande woning aardgasvrij te maken.

Maar daarvoor is dan ook wel het één en ander gebeurd. Allereerst is het huis grondig geïsoleerd. “Wat je niet verliest, hoef je ook niet op te wekken”, vertelt Ana. En in de kozijnen zit geen dubbel, maar driedubbel glas. Dan de verwarming. Geen CV-ketel op gas, maar een warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt. Martin: “De stroom voor deze pomp wordt opgewekt door de zonnecollectoren aan de gevel van het huis. En we willen nog meer collectoren plaatsen om in de plus uit te komen. Zelfs nog stroom overhouden”.

Een huis verwarmen zonder verbruikskosten. Het lijkt een droom, maar dit tweetal heeft bewezen dat het wel degelijk kan. Dat toont aan, dat ook bestaande woningen duurzaam kunnen zijn. De Rijswijkse droom is hiermee een kans geworden.

Meer foto’s op Facebook FeelGoodRadio/Rijswijk.TV/Omroep Rijswijk