Verhogen Hoornbrug gaat niet door

In 2012 werd besloten de Hoornbrug te verhogen. Nu anno 2019 is het project op verzoek van Metropoolregio afgeblazen. Een verhoogde brug hoeft minder open, waardoor auto’s door kunnen rijden. Nu blijkt dat de toename van het verkeer minder groot is dan toen gedacht. De brug uit 1943 blijft. Bewoners zijn blij, die kijken nu niet tegen lelijke lange opritten aan. De gemeente blij, want die houdt € 1,1 miljoen in kas, haar 7% bijdrage aan de bouw. Mooi begin van de kosten van de Beatrixtunnel bij de Bogaard.

Belangrijke rol Hoornbrug
De Hoornbrug is een belangrijke schakel in de bereikbaarheid van Rijswijk en Den Haag. Niet alleen voor autoverkeer, maar ook voor fiets en tramlijnen 1 en 15 is de Hoornbrug van belang. De provincie Zuid-Holland, de MRDH en de gemeente besloten in 2012 de Hoornbrug te vervangen en te verhogen. Voor een ongehinderde doorgang voor de toenemende scheepvaart, om de frequentie van trams uit te breiden door verwachtte reizigersgroei  en voor een goede doorstroming auto- en fietsverkeer.

Brug te stijl voor fietsers
Een nadeel van de hogere brug was dat er een aparte fietsbrug moest komen, omdat de nieuwe brug te steil was voor fietsers. Deze losse fietsbrug zou vlak voor het appartementencomplex op de hoek Nassaukade/Haagweg komen te lopen en de route over het water werd voor fietsers langer.

Zeven jaar verder
Wat in zeven jaar kan gebeuren. De verwachtingen over de groei van het aantal tramreizigers zijn naar beneden bijgesteld. De scheepvaart groeit minder snel dan destijds was verwacht, Veel automobilisten gaan straks de Rotterdamsebaan gebruiken.