In Rijswijk is sprake van veel scheefhuur. Mensen die teveel verdienen wonen om in een gesubsidieerd huis te mogen wonen. Daarnaast zijn er veel echtparen van wie de kinderen het huis hebben verlaten, maar nog wel wonen in een te grote sociale woning. Een Rijswijker die in de regio een betaalbare sociale woning wil huren moet daar gemiddeld 3,5 jaar op wachten.
Een probleem dat zich moeilijk lijkt op te lossen. Voor de middengroepen, Rijswijkers die net boven het minimum verdienen en daarom niet in een sociale woning thuishoren, zijn simpelweg te weinig huurwoningen. Daarnaast ontbreekt het ook aan betaalbare huurwoningen voor senioren. Wanneer het aanbod voor beide categorieën groter wordt, komen er vanzelf meer sociale woningen vrij voor gezinnen die er echt recht op hebben. In Rijswijk zijn nu 8.518 sociale woningen, de ambitie is om er in 2025 een aantal van 9.083 te hebben, dat is een toename met 7%.
Die wachttijd is alleen maar gegroeid. Sinds 2013 van ruim twee jaar naar bijna 3,5 jaar. En ben je starter (4 jaar) of een groot (5 jaar) of jong (4 jaar) gezin dan ben je zo nog een jaar langer onderweg voor er een woning beschikbaar komt. De reden waarom er zo weinig sociale huurwoningen vrij komen is dat er weinig aanbod is voor middeninkomens, zodat die er veel scheefgroei is. Het aantal mensen met een urgentieverklaring is van 2013 tot nu ook toegenomen van 8 naar 31%, waardoor de burgers zonder zo’n verklaring nog langer moeten wachten.
Redacteur Rijswijk.tv