Donderdagavond werd het om 20:00 uur twee minuten stil in Rijswijk voor de Nationale Dodenherdenking. Al eerder op de avond was er een korte herdenking bij de begraafplaats Oud-Rijswijk, waar Wieteke van Dort, ondanks wat technische problemen, enkele nummers zong. Een paar liedjes moest zij uiteindelijk voordragen als gedicht, omdat de CD-speler mankementen had.
Een belangrijk onderdeel van de herdenking was de Slag om Ypenburg, waar ongeveer 100 soldaten om het leven zijn gekomen. Na het optreden volgde 2 minuten stilte alvorens de aanwezigen, waaronder burgemeester Michel Bezuijen en de wethouders, begonnen aan een wandeling richting de Oude Kerk.
Daar begon de gemeentelijke herdenking, waar Bert Vos, zoon van Ida Vos, in een muzikale voorstelling vertelde over het leven van zijn moeder. Ida Vos werd in 1931 geboren en verhuisde na het bombardement van Rotterdam naar Rijswijk. Zij kon aan de Jodenvervolging ontkomen door onder te duiken. De voorstelling was een bijzondere en creatieve manier om het verhaal van de Rijswijkse schrijfster te vertellen.
Indringend was de passage over haar eerste dag terug op school, na de oorlog. “Vanavond mogen we weer gaan tellen hoeveel mensen er van papa’s kant zijn vermoord” las Vos voor uit het boek. De quote van Eli Wiesel die hij later aanhaalt blijkt zeer toepasselijk voor het thema van de Dodenherdenking. “Het is niet 1 keer zes miljoen maar zes miljoen keer 1”
Bij het ‘Monument voor de gevallenen’ werd door burgemeester Michel Bezuijen een krans gelegd. Daarna werd het in vrijwel heel Rijswijk twee minuten stil om alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere oorlogen te herdenken. Na afloop sprak de burgemeester de menigte toe over de betekenis van 4 mei. “Op dit monument hier staan heel veel namen. Het is belangrijk hun verhalen door te geven, zodat er niet alleen namen overblijven maar ook de verhalen achter deze namen”. Daarmee vat hij de essentie van Dodenherdenking perfect samen. Opdat wij niet vergeten…
Redacteur Rijswijk.tv