Er ontstaan niet of nauwelijks parkeerproblemen rond het Huis van de Stad in het oude stadhuis aan de Generaal Spoorlaan in Rijswijk. Dat schrijft het college van B & W in een nadere toelichting aan de gemeenteraad. Uit onderzoek naar de verkeerseffecten van de realisatie van het Huis van de Stad blijkt dat er na invoering van een parkeerregime geen tekort aan parkeerplaatsen ontstaat.
De toelichting op verschillende punten is door het college aan de raad gestuurd naar aanleiding van de vragen tijdens de vergadering van het forum op 18 april.
Bij het onderzoek naar de verkeerseffecten heeft B & W na realisatie van het Huis van de Stad ook gekeken naar de samenhang met de schouwburg, schrijft het college aan de raad. Zo zijn er op enkele representatieve momenten, onder andere tijdens een theatervoorstelling, tellingen verricht naar de bezetting van de parkeerplekken in de omgeving. De eindconclusie van het onderzoek is dat bij de ingebruikname van de eerste fase van het Huis van de Stad in 2020, op een ‘maatgevend moment’ een tekort is van 13 parkeerplaatsen. In 2023, als ook de ambtenaren hun intrek nemen in het oude stadhuis, zal er een tekort van 19 plekken zijn. Maar bij de invoering van een parkeerregime is geen sprake meer van te weinig parkeerruimte.
Verkeersafwikkeling
Ook de verkeersafwikkeling levert volgens B & W geen problemen op. “De primaire verkeersafwikkeling van het Huis van de Stad voor het gemotoriseerd verkeer vindt plaats via de Huys De Wervelaan en de Huys Ter Nieuburchlaan. Daarmee kan het verkeersaanbod goed over de toekomstig versmalde Generaal Spoorlaan verwerkt worden”, schrijft het college.
De gemeenteraad neemt dinsdagavond een besluit over het voorstel van het college om de plannen voor het Huis voor de Stad verder uit te werken. Ook moet de raad instemmen met een investeringsbudget van ruim 1,1 miljoen euro voor het maken van het definitieve ontwerp.