Aan de Sionsweg 42 staat het voormalige koetshuis van de buitenplaats Sion. Het dateert uit 1700 en is het laatste nog bestaande gebouw van de buitenplaats Sion. Nu is het een wat vervallen huis. Niets herinnert meer aan de roemruchte jaren toen de laatste eigenaar Gijsbert Karel van Hogendorp, één van het Driemanschap, de terugkeer van de Prins van Oranje voorbereidde.
Dick Jense van Onafhankelijk Rijswijk werd recent benaderd door een Rijswijker die vroeg of het enige resterende ‘erfgoed’ van Sion, het koetshuis, gerestaureerd kon worden. “Wij vonden dit een uitermate interessante vraag, en legden deze voor aan dhr. J. Brugman, directeur gebiedsontwikkeling bij de gemeente Rijswijk”, aldus raadslid Jense.
Daaruit kwam het volgende naar voren: “Het pand is in privé-eigendom. Dat betekent dat de gemeente geen enkele zeggenschap heeft over het pand of de toestand daarvan. Daarnaast is het pand geen Rijksmonument, noch een gemeentelijk monument. Voor die status is het pand zelf (ondanks z’n mogelijke emotionele waarde) ook veel te ‘karig’.”
Jense: |”De gemeente deelt de mening dat het pand er op dit moment zeer slecht aan toe is. Zij gaan binnenkort met de eigenaar in gesprek over de toekomst van hun eigendommen op de zgn. ‘kloosterlocatie’. Onafhankelijk Rijswijk kan niet beloven dat wij vanuit de gemeentelijke organisatie nog iets vernemen, maar het staat iedereen vrij om in de loop van dit jaar nog eens bij de gemeente te informeren!”
De buitenplaats Sion werd gebouwd in 1643. Op dezelfde plaats waar eerst een klooster stond. In de loop der jaren groeide Sion verder uit tot een van de grootste en fraaiste buitenplaatsen van Rijswijk. Rond 1800 verkocht de familie Hogendorp de buitenplaats Sion en in een tijdsbestek van 15 jaar werd het landgoed door de nieuwe eigenaren in delen verkocht. Vanaf die tijd werd Sion een agrarisch gebied. En nu maakt het deel uit van de nieuwe wijk RijswijkBuiten.
Van de buitenplaats resteren alleen nog een stenen brug met hekpijlers op het Haantje en het koetshuis dat als woonhuis bewaard is gebleven. Duidelijk zichtbare kleurverschillen in het muurwerk geven de plaats aan waar zich ooit de deuren van dit voormalige koetshuis bevonden.
Wij citeren uit de Cultuurhistorische Verkenning Rijswijk-Zuid. In de komende jaren zal Rijswijk-Zuid drastisch van aanblik veranderen. Door het gebruik maken van de cultuurhistorische waarden kunnen deze worden benut in het nieuwe inrichtingsplan en zodoende de nieuwbouwwijk een bijzonder karakter geven.” Wie pakt de handschoen op?
Redacteur Rijswijk.tv