Knaaghof in Rijswijk steeds vaker te maken met afgedankte huisdieren

Steeds vaker worden huisdieren afgedankt. Het Rijswijkse Knaaghof biedt sinds 2010 een liefdevolle opvang voor konijnen en knaagdieren. “Het aantal dieren dat wij binnen krijgen is na Corona flink toegenomen. Tot zo’n zevenhonderd per jaar. Konijnen en knaagdieren worden in een impuls gekocht en wanneer de verzorging achteraf tegenvalt, worden ze afgedankt”, vertelt Merel Pieneman, beheerder van het Knaaghof.

Winkeltassen
“Laatst waren we aan het werk en opeens zien we twee winkeltassen bij de achterdeur”, zo vertelt Merel. “Eerst denk je dat een kennis voer heeft gebracht. Wat denk je, zitten er konijntjes in. Zo makkelijk als de dieren worden gekocht, zo makkelijk worden ze ook weer weggedaan.” Meer dieren worden ook zomaar in de natuur aan hun lot overgelaten. Omdat ze tam zijn, hebben ze dan geen schijn van kans. “Van jong af aan hebben ze uit een bakje gegeten. Die kunnen zich echt niet redden in de natuur.”

Meerdere keren per week brengt de Dierenambulance weer nieuwe dieren die zijn gevonden. Dan wordt het dier allereerst onderzocht door de dierenarts. Vervolgens gaat het beestje naar een quarantaine-afdeling om te voorkomen dan eventuele ziektes in de opvang verspreid worden. Daarna mogen ze zich mengen tussen hun soortgenoten, terwijl ze liefdevolle aandacht en verzorging krijgen van de vrijwilligers van de opvang.

Pluizebolletje
Volgens Merel begint het vaak in de winkel, waar mensen gecharmeerd raken van een dier. “Het ziet er zo leuk uit, zo’n pluizenbolletje. En met een te klein hok gaan ze huiswaarts. Meestal met één konijn, terwijl het groepsdieren zijn die minimaal met twee moeten zijn”, gaat Merel verder. “En kopen ze er twee, dan blijkt het mannetje niet gecastreerd. Binnen een maand is er een nestje van zo’n tien kleine diertjes. Inmiddels vinden de kinderen het verzorgen niet meer leuk en komt het neer op de ouders.”

Het begint dat ook bij voorlichting. Bij het Knaaghof krijgen gezinnen voor een opvangdier dan ook eerst uitgebreid uitleg. “Dat ze weten waaraan ze beginnen. Het is geen spelgoedknuffel, maar een levend wezen.” Ook is de opvanglocatie begonnen met koppelvakanties, zodat mensen met bijvoorbeeld één konijn hun dier achter kunnen laten, zodat er op zoek kan worden gegaan naar een vriendje of vriendinnetje: een koppeltje dat goed bij elkaar past.

Vrijwilligers altijd welkom
De beheerders staan samen met de vrijwilligers en stagiaires altijd klaar voor de dieren. “We hebben zo’n tweehonderd verblijven en vier grote speelvelden. Alleen al het eten geven en hokken schoonmaken kost veel tijd”. Merel vertelt dat het aantal vrijwilligers is teruggelopen. Met name in de Coronatijd. Nieuwe vrijwilligers zijn dan altijd welkom.

Vrijwilligers hoeven geen ervaring te hebben. Bij de Knaaghof krijgen ze training en leren ze om te gaan met de dieren. Wel moeten ze wel de handen uit de mouwen steken. “Daarnaast zitten we ook te springen om een klusjesman, een baliemedewerker en een vrijwilliger om de was te doen”, zo voegt Merel toe.

Wil je vrijwilliger worden, stuur dan een mailtje naar knaaghof@dierenbescherming.nl of bel naar 088 811 3400.