Op 1e Paasdag is traditioneel weer de eerste opening van het seizoen op Bunkercomplex Overvoorde. Wanneer u een bezoekje komt brengen aan bunkercomplex Overvoorde kunt u met eigen ogen zien hoe ook Nederland zich voorbereid heeft op een Derde Wereldoorlog die gelukkig niet gekomen is.
Bij een bezoekje aan het bunkercomplex Overvoorde krijgt U een 75 minuten durende rondleiding over het complex onder leiding van enthousiaste en ervaren gidsen. Zij laten het terrein zien met de vele gebouwen. Zo is er de manschappenbunker, een zgn.Kuver 413a, die speciaal voor deze dag opengesteld wordt. Ook loopt U loopt door de grote Duitse SK-commandobunker, en hiervandaan komt u in de atoombestendige bunker van de B.B.In de atoombunker van de B.B dwaalt u door de diverse ruimten die teruggebracht zijn in hun authentieke staat. U krijgt het idee dat het personeel even afwezig is en elk moment terug kan keren op hun post.
Wanneer u wacht op de aanvang van de rondleiding bestaat de mogelijkheid om een 45 minuten durende film te bekijken. Dit is een samengestelde film van propagandafilmpjes en Polygoonjournaals uit binnen en buitenland die gedurende de Koude Oorlog zijn verschenen.
U kunt binnenlopen in de EXPO om diverse reddingstechnieken van de B.B. te bekijken die voor u op schaal zijn uitgevoerd.
NIEUW op het terrein is het pas geopende museumgebouw, hier krijgt u een uitgebreid beeld van de B.B. en wat zij voor ons hadden kunnen betekenen in geval van een atoomoorlog.
De basis voor het bunkercomplex Overvoorde is ontstaan in 1941. De Duitse bezetter laat in het park Overvoorde een groot aantal bunkers bouwen. Het terrein wordt ontoegankelijk voor de plaatselijke bevolking. Er worden grote antennes geplaatst die gebruikt worden voor de geheime afluisteractiviteiten door de Duitsers. Vooral het berichtenverkeer van en naar Engeland wordt opgevangen. Met speciale codeermachines worden de berichten doorgestuurd naar Berlijn. In de loop van de oorlog worden de bunkers leeggehaald en gaat de geheime apparatuur op transport naar Duitsland.
Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog loopt de spanning in de wereld wederom hoog op, de zgn Koude Oorlog. In Nederland wordt de organisatie Bescherming Bevolking (B.B.) opgericht. Zij gaan het bunkercomplex Overvoorde hergebruiken, de grote Duitse commandobunker wordt het kring commandocentrum. Door de toenemende dreiging van het atoomgevaar bij een mogelijk conflict wordt er eind jaren 60 een nieuwe atoombestendige commandopost naast gebouwd.
Redacteur Rijswijk.tv