Jaren achter elkaar worden we geteisterd door de blauwalg. Wordt het mooi weer om in de buitenlucht te zwemmen, dan komt er een negatief zwemadvies door de blauwalg. Maar nu gaat er wat gebeuren met de zwemvijver in het Wilhelminapark, aldus de Rijswijkse wethouder Ronald van der Meij. “Ik vind het belangrijk dat onze inwoners weer optimaal en veilig kunnen genieten van het hele Wilhelminapark”. De aanwezigheid van recreatief zwemwater is belangrijk voor de inwoners van Rijswijk. Ronald van der Meij: “De zwemplas bevindt zich in een leuk park met naast de zwemplas een strandje, speeltuintje en ligweides. Met deze innovatieve maatregel vergroten we de kans dat onze inwoners hier vanaf 2017 weer veilig kunnen zwemmen. Bovendien zorgen we ervoor dat er in het park bij de zwemplas een toiletvoorziening komt tijdens het zwemseizoen.”
De zwemplas in het Wilhelminapark wordt al jaren geteisterd door blauwalgen, waardoor het niet mogelijk is in de plas te zwemmen. Hoogste tijd om daar dus iets aan te verbeteren. De gemeente Rijswijk en het Hoogheemraadschap van Delfland slaan de handen ineen en pakken dit komende zomer grondig aan.
Delfland en de gemeente nemen bijzondere maatregelen. De waterstroom in de plas wordt gekeerd en de plas wordt drie maanden drooggelegd. Ingrid ter Woorst, bestuurder van Delfland: “Deze innovatieve maatregel doen we in Delfland voor de eerste keer. Het idee is dat de bodem de kans krijgt weer een compact geheel te worden, dus ‘gereset’ wordt. We hebben voor deze innovatieve maatregel gekozen omdat het een duurzame, langdurige manier is om blauwalg te bestrijden. Waarbij we gebruik maken van de natuur. Zo nemen wij de oorzaak weg en bestrijden wij niet alleen maar de gevolgen.”
Aan het einde van de zomer laat Delfland de plas weer geleidelijk vollopen. Zo krijgen waterplanten de kans hier weer te groeien. Planten in het water dragen namelijk bij aan schoner water.
Het is natuurlijk heel vervelend dat er precies tijdens de zomermaanden druk wordt gewerkt in het park. Maar dit is nodig in de zomer omdat de bodem goed moet kunnen drogen. Dat gaat het best bij hogere temperaturen en weinig neerslag. Bovendien mag dit niet in de lente, vanwege de flora en faunawet. Dan worden de planten, de vissen en de aanwezige broedvogels te veel verstoord. Voordat de zwemplas wordt leeggepompt, krijgen de vissen in de andere plassen een veilig onderkomen.
Het park blijft tijdens de werkzaamheden toegankelijk. Net als de speeltuin naast de zwemplas. De aannemer houdt de veiligheid van de recreanten goed in de gaten. Het kan daarom zijn dat de aannemer beslist dat het op bepaalde momenten bijvoorbeeld niet veilig genoeg is in de speeltuin. Dan kan de speeltuin tijdelijk worden afgesloten. Tijdens de werkzaamheden zullen er grote graafmachines rondrijden. Houdt daarom uw kinderen en honden goed in de gaten.