Begin juni wordt de zwemplas in het Wilhelminapark in Rijswijk drie maanden drooggelegd om de problemen met blauwalgen en de waterkwaliteit in de plas aan te pakken. “De plas heeft voor het vierde jaar een negatief zwemadvies”, vertelt een medewerker van de gemeente. ‘De actie wordt vrij spectaculair’, legt Miriam Klazenga van het Hoogheemraadschap uit. “Door het water en de vissen uit de plas te halen, krijgt de bodem de kans om in te klinken en stevig te worden. Aan het einde van de zomer laten we de plas dan weer geleidelijk vollopen. Zo geven we de waterplanten de kans hier weer te groeien. Zij dragen namelijk bij aan schoner water en zorgen ervoor dat de kans op blauwalgen afneemt.”
De plas in het Wilhelminapark heeft namelijk behoorlijk last van de blauwalg, een bacteriesoort. De hoofdreden hiervoor is dat vissen de bodem omwoelen. Hierdoor wordt het water troebel en komen er voedingsstoffen vrij. Blauwalgen groeien goed op deze voedingsstoffen. Om dit in de toekomst tegen te gaan, worden de vissen na het hernieuwde vollopen geweerd uit de plas. Dit doet het Hoogheemraadschap door een viswering aan te leggen tussen deze plas en de andere plassen.
‘Onze Duitse oosterburen hebben deze methode al vaker toegepast, maar bij ons is dit een vrij nieuwe oplossing’, vertelt Klazenga. ‘We hopen dat hiermee het probleem wordt opgelost, maar we kunnen geen garanties geven. Het blijft de natuur en die is onnavolgbaar.’
Bron: Omroep west