De gemeenteraadsfracties van de groep Van der Horst, Beter voor Rijswijk en CDA zijn in de bres gesprongen voor de bewoners van het wooncomplex De Sfinx, die in de clinch liggen met woningcorporatie Rijswijk Wonen. Het conflict gaat over de glazen ontmoetingsruimte, die de Vereniging van Eigenaren enkele maanden geleden heeft laten plaatsen in de open atrium van het woongebouw. De raadsleden Henny van der Horst (eenvrouwsfractie Van der Horst), Johanna Besteman (CDA) en Ger Kruger (Beter voor Rijswijk) willen dat wethouder Ronald van der Meij gaat bemiddelen om het conflict op te lossen.
Volgens een woordvoerder van Rijswijk Wonen moet de rechter een uitspraak doen, ook al denkt manager Elisa Dubbelman dat het probleem door gesprekken nog op te lossen is.
Het conflict rond het zogenaamde glazen huis speelt al enkele maanden. De voorziening, een soort luxueuze kas, is er gekomen op initiatief van de Vereniging van Eigenaren. Dit werd besloten omdat van eerdere plannen voor een ontmoetingsruimte en andere sociale voorzieningen nooit van de grond zijn gekomen. Die waren bij de ontwikkeling van het complex wel toegezegd.
In de afgelopen maanden hebben Rijswijk Wonen en de VVE het conflict stevig uitgevochten. In oktober dreigde zelfs een kort geding, maar dat ging uiteindelijk niet door omdat de advocaten probeerden er toch samen uit te komen. Dat is echter niet gelukt. De woningcorporatie zou nu van plan zijn om het bestuur van de VVE via de rechter uit zijn functie willen ontzetten.
Fantastisch initiatief
Van der Horst, Besteman en Kruger zijn in de afgelopen dagen op uitnodiging van de bewoners komen kijken naar de ontmoetingsruimte in De Sfinx. Henny van der Horst: “Het is werkelijk schitterend, en ik vind het een fantastische initiatief van de VVE. Ze hebben hier al allerlei activiteiten gehad, ook met Kerst, en zelfs bewoners uit de omgeving zijn welkom. Dat is toch mooi?”
Van der Horst heeft ook om andere redenen veel waardering voor de inzet van de VVE. “Ze hebben hier led-verlichting laten aanbrengen, wat de bewoners veel geld per maand scheelt, er is een uitstekende technische dienst die direct in actie komt als er iets gerepareerd moet worden. Ik vind dat ze het huist uitstekend doen. jammer dat ze ons als raad niet eerder hebben laten weten wat er speelt.”
Per ommegaand in actie
Ook Johanna Besteman vindt dat het gemeentebestuur zich met het conflict moet bemoeien. “Ik vind dat het college per ommegaand in actie moet komen. Ik begrijp dat het bestuur van de VVE heel constructief geprobeerd heeft om tot overeenstemming te komen, maar Rijswijk Wonen is kennelijk niet op andere gedachten te brengen. Dat ze nu het bestuur willen laten afzetten is natuurlijk te gek.”
Ook over het initiatief van de VVE om de voorziening te realiseren is Johanna lovend. “We zijn tegenwoordig zo voor zelfredzaamheid van bewoners, en dan wordt zo’n prachtig initiatief de nek omgedraaid. Doodzonde dat zo’n conflict zo uit de hand loopt. Dit moet echt snel worden opgelost.”
Ger Kruger (Beter voor Rijswijk) vindt ook dat wethouder Van der Meij, die immers voor de belangen van zijn eigen inwoners moet opkomen, snel moet gaan bemiddelen om uit de impasse te komen. Ook hij begrijpt niet dat Rijswijk wonen zich zo onverbiddelijk en negatief opstelt.
Nog steeds in gesprek
Elisa Dubbelman, manager van de afdeling Wonen van Rijswijk wonen, betreurt het dat het conflict niet door gesprekken op te lossen is. “We zijn nog steeds met een aantal bestuursleden in gesprek, maar zoals het nu gaat, gaat het niet. We hebben aangeboden om een onafhankelijk bestuurder in te brengen, en ook zijn we zeker voor bemiddeling. Ik weet niet of de gemeente daar een rol in zou moeten spelen. Een mediator van buitenaf zou misschien beter zijn.”
Volgens Dubbelman is er nog steeds een mogelijkheid om het probleem op te lossen, “maar dan moeten we als volwassen mensen met elkaar praten.”
De manager zegt dat het probleem vooral is ontstaan doordat de huurders en de kopers van het complex het niet eens zijn. “Een groot deel van de huurders is tegen deze voorziening, dat is uit een informatieavond duidelijk gebleken. wij moeten als verhuurders van de woningen woongenot garanderen. Op deze manier lukt dat niet.” Rijswijk wonen is bang voor geluidoverlast en voor de beheersbaarheid van de voorziening. en, zegt Dubbelman: “We staan op andere plekken ook niet toe dat mensen tentjes of zo in zo’n atrium gaan plaatsen.”
Rijswijk Wonen vindt dat de rechter nu maar een uitspraak moet doen. Het geding staat voor 22 maart gepland.
Paul Houkes